Използването на AI и социалните медии за проследяване на депресията

...
Използването на AI и социалните медии за проследяване на депресията
Коментари Харесай

Изкуственият интелект и социалната мрежа на Илон Мъск помагат да се определи нивото на депресия

Използването на AI и обществените медии за следене на депресията обезпечава по-надеждни оценки от изследванията. Изследователи от университета Стоуни Брук в съдействие с компютърни учени и психолози от Станфордския университет и Университета на Пенсилвания са уверени в това.

Проучване, което употребява изкуствен интелект и изявленията в обществените медии за премерване на равнищата на меланхолия и тревога в съвсем половината от американските щати, откри, че измерванията, получени от AI, дават по-надеждни оценки от изследванията измежду популацията. Резултатите от проучването са оповестени от научното списание Nature.

Депресията е световен проблем на човечеството

Депресията и тревогата са двете съществени разстройства на психологичното здраве в обществото. Депресията е постоянно срещан международен проблем, засягащ почти 3,4% от популацията на света, съгласно Our World In Data. Според изчисленията 264 милиона души страдат от него.

Според Националния център за здравна статистика на Съединени американски щати (NCHS) и Бюрото за броене на популацията, 10,8% от възрастните американци са страдали от тревога или меланхолия през 2019 година

Нов способ за проучване на равнището на меланхолия

Често срещан метод за премерване на публичното здраве е посредством телефонни изследвания, при които хората се питат дали са изпитвали горест или тревога. Според изследването обаче в сходни проучвания липсват данни.

Проучването употребява един от най-големите обществено налични масиви от данни за премерване на меланхолия и тревога. Тези измервания на психологичното здраве се назовават ​​езикови оценки на психологичното здраве (LBMHA) — нова система с изкуствен интелект за премерване на психологичното здраве в обществото, употребявайки езика на обществените мрежи. Благодарение на нея откривателите проучиха съвсем 1 милиард туита от повече от 2 милиона консуматори, живеещи в 1418 американски окръга от всички 50 щата.

Според старшия създателя Андрю Шварц, доцент по компютърни науки в университета Stony Brook, LBMHAs е по-надеждна от изследванията на общественото богатство. LBMHA предвижда и други метрики на общността, нормално свързани с психологичното здраве, като смъртността. Резултатите, получени от AI, също се оказаха по-предсказуеми за останалите обществени, стопански и политически променливи.

Именно Шварц, дружно с водещия създател Сидхарт Мангалик, докторант по компютърни науки в университета Стоуни Брук, и Йоханес Айхстед, доцент по логика на психиката и насочен към AI индивида в Станфорд, сътвориха LBMHA.

Туитовете разкриват депресията

Системата LBMHA е кулминационната точка на близо десетилетие работа за основаване на надеждни оценки на психологичното здраве, написа Medical Xpress. Тя включва геолокация на потребителите на Twitter/X, идентифициране на употребяваните езикови модели от страна на потребителите в изявленията им в Twitter/X, обобщаване на тези резултати по райони и адаптиране на AI моделите, които проучват езика за оценка на психологичното здраве.

Този способ със забележителна акуратност съпоставя резултатите от депресията с горест и резултатите от безпокойството, събрани благодарение на представителни телефонни изследвания през 2020 година

Основната компликация на новия способ е откриването на сигналите за психопатология посредством езиковото държание и метода, по който потребителите се показват в обществените мрежи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР