Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла

...
Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла
Коментари Харесай

Мощната градушка в Южна България е унищожила хиляди декари зедемелска продукция

Изпълнителната организация за битка с градушките заяви, че е изстреляла 600 ракети, с цел да предотврати още по-големи проблеми. Тази заран температурите са ниски, тук-там има условия за слани, предизвестяват синоптиците.

В старозагорското село Зетьово има съществени вреди по реколтата. Такова всеобщо заличаване е имало през 2018 година последно, споделят локални агрономи. Абсолютно унищожени са към 5 хиляди декара аграрни площи, заяви кметът на селото Иван Ганев.

Описването на вредите продължава, като се чака засегнатите площи да се усилят, тъй като нощес е паднала втора градушка.

Сериозно потърпевши са и прилежащите села. Само част от земеделските производители имат застраховки.

" Положението е плачевно. 5000 декара са унищожени - с царевица, слънчоглед, нахут и пшеница. Има наранени и овощни градини ", добави Ганев.



В Сливенско също вредите са големи, В новозагорското село Караново над 140 дка лозя са потърпевши и хората споделят, че не знаят ще има ли годишна продукция. Житните култури ечемик и пшеница в региона също са унищожени, споделят производители. 20-30 минути беше изсъхнал град, след това стартира дъжд, такова нещо не сме виждали, споделят локалните.

Жътвата където я има, ще е доста сложна, тук-там няма и да влязат комбайни. Доста земеделци разчитат на своята годишна продукция. Сега хората могат да разчитат на страната и Министерството на земеделието и нека се вземат ограничения, тъй като ситуацията е ужасно ", сподели кметът на селото Николина Стефанова.

Започва разказване на вредите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР