Изменението на климата прави дърветата в тропическите гори, които играят

...
Изменението на климата прави дърветата в тропическите гори, които играят
Коментари Харесай

Израелско проучване откри нова вреда от климатичните промени върху горите

Изменението на климата прави дърветата в тропическите гори, които играят жизненоважна роля като " зелените бели дробове " на Земята, по-уязвими за нездравословни инсекти и гъби, откри изследване на Университета на Хайфа, съобщи израелската новинарска организация ТПС за Българска телеграфна агенция.

Проучването, оповестено в рецензираното научно списание " Нейчър ", е открило, че по-малкото количество превалявания, породено от световното стопляне, може да промени влажността в тропическите гори. Това на собствен ред би повлияло на " разнообразието на типовете " - в този случай на броя на типовете дървета в една тропическа гора.

Видовото многообразие разрешава на горите да бъдат устойчиви, като екологичните функционалности, изпълнявани от дадени типове, биват поемани от сходни " аварийни типове " при положение на загуба на основни типове.

" Това може да се съпостави с фабрика, в която единствено един човек знае по какъв начин да извърши избрана задача от индустриалната верига, и друга, в която разнообразни служащи могат да извършват няколко задания. В първия случай, незабавно щом този служащ излезе в отпуск по болест, целият развой блокира, а във втория той ще може да бъде заместен от други ", заключи един от създателите на проучването, доктор Едуин Лебриха-Трехос от Университета на Хайфа.

Обикновено в условия на висока мокрота на почвата възможностите за оцеляване на млад дървесен разсад, възходящ при висока компактност, са по-малки. В резултат през идната година ще има по-голямо видово многообразие.
" Един фактор, който оказва помощ да се поддържа високото равнище на растително многообразие в тропическите гори, са естествените врагове на другите типове ", означи доктор Лебриха-Трехос.

" Основната концепция зад тази доктрина е, че естествените врагове на растенията - инсекти или гъби - са неповторими за всеки тип или най-малко вредят главно на съответен тип. Ако един тип стане по-доминиращ и публикуван, неговите естествени врагове ще процъфтяват и ще му навредят, изключително при положение на млади разсади. Това от своя страна ще разреши на други типове да се открият и да усилят размера на популацията си. Този развой основава натурален цикъл, който не разрешава на избран тип дървета да имат господстваща позиция в дълготраен проект и по този начин оказва помощ да се поддържа видовото многообразие в гората ", разяснява доктор Лебриха-Трехос.

По-голямото многообразие оказва помощ за естествената резистентност и по-ефективното възобновяване от разнообразни екологични произшествия.

Изследователите допускат, че този баланс изисква дъжд, с цел да може насекомите и гъбите да виреят и да накарат цикъла да " работи по-добре ", акцентира доктор Лебриха-Трехос. В суха година, с по-малко врагове, които да държат броя на растенията под надзор, някои типове дървета може да преобладават в даден регион.

Авторите на проучването са открили, че в години с висока мокрота на почвата типовете, които имат по-гъсто наличие, са с по-малки шансове за оцеляване. Съответно разнообразието от дървета е по-голямо след година, когато почвата е била по-влажна, в сравнение с след година с ниска мокрота на почвата - знак, че насекомите и гъбите поддържат дървесния баланс.

Изследването е открило, че единствено комбинацията на компактност и доминация на един тип с влажна година и висока мокрота на почвата, които евентуално са довели до увеличение на естествените врагове на дърветата, е довела до по-голямо видово многообразие през идната година.

" Нашият модел потвърждава, че сухотата и влажността имат индиректно влияние върху видовото многообразие. В съпоставяне с нормалните години видовото многообразие понижава с 15 % през сухите и се усилва с 15 % през по-влажните ", сподели доктор Лебриха-Трехос. Той заключи, че " колкото годините и изискванията са по-сухи, толкоз по-голяма е заплахата от вреди - освен за видовото многообразие в дъждовните гори, само че и за приноса на тези гори за човечеството ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР