Измамниците не спят, особено в тези тежки икономически времена. Клиенти

...
Измамниците не спят, особено в тези тежки икономически времена. Клиенти
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ! БУМ с фишинг мейли!

Измамниците не спят, изключително в тези тежки стопански времена. Клиенти на КВС банк се оплакаха пред Lupa.bg, че са получили съмнителни мейли, които изискват от тях персонални данни и информация. Оказа се, че те са подправени - известни още като " фишинг ".

Сигурността за всяка банка е най-важна и се стремят да пазят своите клиенти.

Измамните имейли претендирали потвърждаване на липните данни, телефонен номер и други, като били от името на KBC Банк България по отношение на придобиването на " Райфайзенбанк ".

Пред Lupa.bg от банката обявиха, че не изискват удостоверение от клиентите за употребените артикули и НЕ изисква никакви дейности от ваша страна.

KBC Банк НЕ изисква конфиденциална информация от клиента (потребителски имена, пароли за интернет банкиране или за заплащания с карти, данни за банкови карти и др.).

НЕ изисква да потвърждавате данните си посредством достъпване на линкове;

НЕ изисква да потвърждавате паролите си;

НЕ изисква да оторизирате достъпа си до мобилно, онлайн банкиране и цифров портфейл посредством имейл, който Ви подтиква да го направите;

Специалисти по кибер сигурност предизвестяват да бъдете бдителни и да НЕ предоставяте персоналните си данни и данни за банковите си карти (номер на карта, дата на годност и др.), както и съпътстващите еднократна ключова дума или активационен код за съответна услуга по телефон или различен цифров канал за връзка.

Не следвайте указания, съдържащи се в сходна връзка и НЕ разкривайте желаната информация.

Винаги въвеждайте ръчно адреса, а не го достъпвайте от къси линкове, изпратени по имейл.

От KBC Online Bulgaria потвърдиха, че към този момент са с нова визия и всички уеб страници с логото и визията на " Райфайзен " Онлайн следва да се смятат за лъжливи.

И значимо конкретизиране - лъжливите „ Фишинг “ имейли са такива, които имат за цел получателите им да бъдат принудени да споделят своя сензитивна банкова информация.

Тези имейли наподобяват идентични и сходни на действителни такива за преписка сред банките и техните клиенти. Те имитират логата, оформлението и стила на действителните имейли.

В тях се изисква от вас да изтеглите атачмънт или да кликнете върху прибавен линк, който Ви води до имитиращ уебсайт, където бивате подканени да споделите сензитивна информация за банкови услуги, които употребявате.

В тях се употребява език, който подтиква към неотложни и незабавни дейности.

Киберпрестъпниците разчитат, че сте заети с доста задания в забързаното си всекидневие и по този начин по-лесно ще се подведете на лъжливите им имейли, които на пръв взор наподобяват същински и достоверни.

При потреблението на мобилни устройства разпознаването на излъган имейл е по-трудно.

Специалистите поучават да бъдете изключително бдителни, когато получите имейл, който изисква от вас да предоставите сензитивна информация: потребителско име и ключова дума за онлайн банкирането ви, данни за ваша карта, CVV код, 3D SMS код за сигурност и други.

Какво би трябвало да стоите, в случай че имате подозрения?

Разгледайте деликатно имейла: сравнете адреса на изпращача с предходни действителни известия от вашата банка.

Не кликвайте върху линк в подобен имейл, а въведете ръчно в браузъра си адреса на вашата банка.

Актуализирайте постоянно браузъра и операционната система на вашите устройства.

Сменяйте от време на време (поне един път на 3 месеца) паролата си за вход на вашето онлайн банкиране. Използвайте комплицирани пароли: най-малко 8 признака дълги, дребни и огромни букви, числа и специфични знаци

Ако сте получили подозрителен имейл или телефонно позвъняване, не се колебайте, а неотложно се обадете на контактния център на вашата банка или посетете най-близкия до вас офис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР