Изгубена картина на италианския художник Караваджо ще бъде изложена за

...
Изгубена картина на италианския художник Караваджо ще бъде изложена за
Коментари Харесай

Картина на Караваджо, която за малко не бе продадена за 1500 евро, ще бъде изложена в музей в Мадрид

Изгубена картина на италианския художник Караваджо ще бъде изложена за девет месеца в музей в испанската столица Мадрид. Творбата, носеща името Ecce Homo, за малко да бъде продадена за 1500 евро през 2021 година. Сега тя ще бъде сложена в музея " Прадо ". 

Картината изобразява Исус с трънния венец. През 2021 година продажбата на Ecce Homo бе блокирана, откакто експерти алармираха, че тя може би принадлежи на Караваджо и коства милиони. 

След три години на деликатни изследвания стана ясно, че картината е същинска, а нейното разкриване бе несъмнено като " една от най-големите находки в историята на изкуството ". По-късно стана ясно, че творбата е била продадена от първичните притежатели, които били наследници на демократичния политик Еваристо Перес де Кастро - на частен колекционер за сума, която обаче не е обществено известна. Така картината ще бъде изложена в музея на 28 май и ще остане там в идващите девет месеца. 

Директорът на музея изясни, че частният колекционер е отдал картината, с цел да може тя да бъде забелязана от всички фенове на изкуството. По думите му творбата на Караваджо се озовала в Испания през 17 век, само че напуснала кралската сбирка по време на Наполеоновите войни. От 19 век тя била благосъстоятелност на фамилията от Мадрид, което в последна сметка я продала. 

В момента обаче картината не може да напуща страната и е със специфичен статут.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР