Ивайловград отбелязва днес, на 14 февруари, своя празник. Денят на

...
Ивайловград отбелязва днес, на 14 февруари, своя празник. Денят на
Коментари Харесай

Ивайловград празнува своя ден

Ивайловград отбелязва през днешния ден, на 14 февруари, своя празник. Денят на града е избран с решение на Общинския съвет от 2001 година.

Празничният за Ивайловград ден стартира с Утринна молитва и Божествена Света Литургия от 8 ч. в храм „ Св. Преображение Господне “.

От 11 ч. е ритуалното зарязване на лозята, като ще изберат и новия техен цар Трифон. Половин час по-късно, от 11.30ч., започва фолклорна стратегия със съставите към НЧ „ Пробуда 1914 “ в Ивайловград: Група за източно-родопски песни – Славеево, Група за обработен и изворен фолклор – Лъджа, Тракийски хор „ Яни Попов “ и извънкласна форма за хора и достоверни танци при СУ „ Хр. Ботев “- Ивайловград.

От 12 ч. е награждаването на спечелилите в обичайния конкурс „ Най-добро домашно вино “, който ще се организира на площад „ Тракия “. Вината ще бъдат оценени в три категории – бяло, алено и розе, а жури ще са жителите и гостите на Ивайловград.

В 12:30 ч. празникът продължава на площада с музикална стратегия с Емилия и оркестър „ Царацовски ритми “.

Програмата за деня на Ивайловград започва още в късния следобяд през вчерашния ден, като в Туристическия информативен център (Мутафчиева къща) бе открита изложбата „ Етнографска колекция от село Плевун “, известно със своето богато културно завещание, традиции и неповторими обичаи.



Експозицията дава опция да се докоснем до тях, да забележим от близко достоверни национални носии и ръчно направени предмети от бита, разясняват уредниците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР