Италия наруши човешките права на жителите, живеещи в и около

...
Италия наруши човешките права на жителите, живеещи в и около
Коментари Харесай

Европейският съд твърди, че Италия е нарушила правата на жителите близо до Неапол заради кризата с боклука

Италия наруши човешките права на жителите, живеещи в и към Неапол , като не съумя да се оправи с 15-годишната рецесия с боклука и замърсяването , която способства за по-високи равнища на смъртност от рак в региона, постанови Европейският съд по правата на индивида, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Предварителната присъда, оповестена в четвъртък от основания в Страсбург съд , е втората огромна през последните години, която открива, че неуспехът на Италия да събере, третира и изхвърли тонове боклуци в района на Кампания е засегнал неподходящо персоналното богатство на жителите.

Жителите на региона от дълго време се оплакват от неподходящите последствия за здравето от изхвърлянето, което е отровило подземните кладенци, напояващи земеделската земя, която обезпечава зеленчуци за огромна част от центъра и юга на Италия. Районът е прочут като „ земята на пожарите “ , защото насъбраните боклуци нормално се изгарят, изхвърляйки токсични изпарения на километри.

Властите споделят, че най-малко част от замърсяването се дължи на многомилиардния рекет на локалната мафия Камора при изхвърлянето на рискови боклуци. Съдът в Страсбург не разпознава кой стои зад проучваната рецесия с твърдите боклуци в Казерта и Сан Никола ла Страда и замърсяването на депото .

Съдът откри, че Италия е нарушила правата на жителите по време на изключителното състояние поради рецесията с боклука от 1994-2009 година, като не е взела ограничения за отбрана на техните персонални и фамилни права.

19-те ищци са показали на съда поръчани от държавното управление изследвания за въздействието върху здравето на полученото замърсяване през годините. Проучванията откриват, че рискът от смъртност, обвързван с голям брой ракови болести – тумори на стомаха, черния дроб, бъбреците и белите дробове, наред с други – както и сърдечни малформации, е по-висок в провинциите Неапол и Казерта, в сравнение с в останалата част от района, се споделя в решението на Европейския съд в Страсбург.

Присъдата , известна като правосъдно решение, към момента не е дефинитивна. И двете страни имат три месеца, с цел да изискат делото да бъде прегледано от огромната камара на съда. След като бъде взето дефинитивно решение, Италия ще би трябвало да показа проект за деяние, очертаващ по какъв начин има намерение да приложи констатациите . Като страна по Европейската спогодба за правата на индивида, Италия е законово задължена да извърши решенията на съда.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР