Истинско угощение на трапезата с пълнено печено агне и свежа

...
Истинско угощение на трапезата с пълнено печено агне и свежа
Коментари Харесай

Печено агне с плънка и свежа салата

Истинско пиршество на трапезата с пълнено печено агне и свежа залата за гарнитура - добър вкус

Необходими Продукти

● агне  - 25 кг
● дреболии  - 1/2 от агнето + кърпата от агнето
● ориз  - 1 кг
● масло
● зелен лук  - 2 връзки
● магданоз  - 2 връзки
● джоджен  - 1 връзка
● черен пипер
● сол
● маруля - 2 бр.
● репички - 1 връзка
● краставици - 2 бр.
● див чесън - 1 връзка
● зехтин
● оцет

Начин на подготвяне

Агнето се почиства добре и се измива. Агнешките дреболии се измиват добре. Слагат се в тенджера като не се употребява черният дроб. Тенджерата се цялостни с вода. Водата се посолява. Варят се.

Зеленият лук се почиства и измива. Нарязва се на ситно.

Сварените дреболии се нарязват на решето. В тиган се поставя масло да загрее. Добавят се дреболиите да се запържат. Когато са подготвени се изкарват. Слага се зеленият лук да се запържи, като се оставя малко за салатата. Добавя се оризът да се запържи.

Дреболиите се връщат в тигана. Слага се от бульона от дреболиите. Добавя се и вода, като течността би трябвало да бъде 3 пъти колкото ориза. Джодженът и магданозът се измиват. Нарязват се на ситно. Когато оризът е съвсем подготвен, се добавят магданозът и джодженът.

Оризът се оставя леко недопечен, тъй като ще продължи да се готви. Овкусява се със сол и черен пипер. Агнето се намазва със сол извън и вътре. Отстраняват се агнешките бутчета, тъй като агнето е доста огромно, с цел да се събере във фурната. Може да се оставят за Гергьовден.

Агнето се цялостни с плънката - дроб сарма. Зашива се. Намазва се с масло. Увива се с кърпата от вътрешностите. Добавя се малко вода, тъй като агнето е мазно и ще отпусне лой. Покрива се с фолио. Пече се на по-слаба фурна към 7 часа. Преди да се изкара от фурната се маха фолиото, с цел да се запече агнето.

Дивият чесън се измива и нарязва на лентички. Слага се в бурканче със зехтин и малко сол. Получава се чесново песто, което ще използваме за овкусяването на салатата. Марулята се измива. Нарязва се на тънки линии.

Слага се в огромна купа. Слага се сол и се намачква. Добавя се от чесновото песто, зелен лук и оцет. Разбърква се. Сервира се порция печено агне с дроб сарма и свежа салата.

Печеното агне с плънка и свежа салата е готово.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР