Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на движението Хамас, проведе

...
Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на движението Хамас, проведе
Коментари Харесай

Хамас прие предложението на Египет и Катар за примирие в Газа

„ Исмаил Хания, началник на политическото бюро на придвижването Хамас, организира телефонен диалог с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и с министъра на разузнаването на Египет Абас Камел и ги осведоми за утвърждението на Хамас на тяхното предложение по отношение на съглашението за преустановяване на огъня ”, се споделя в изказване на групировката, оповестено на формалния ѝ уеб страница, предава frognews.bg.

Тълпи ликуваха и стреляха във въздуха по улиците на южния град Рафах в Газа, съобщи Агенция Франс Прес. Хората плачеха от благополучие, скандираха " Аллах Акбар " ( " Бог е най-велик " ) и стреляха във въздуха в чест на новината.

От Тел Авив има безмълвие – кабинетът на Бенямин Нетаняху не оповестява дали ще има помирение, или ще се пристъпи към военната интервенция в Рафах.

Предстои да бъдат извършени нова серия диалози, оповестиха от Вашингтон. Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс е в района и „ работи по това в действително време “, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

 

Посредничеството за договаряния за преустановяване на огъня е значително водено от Египет. Катар също взе участие в диалозите.

Споразумението за преустановяване на огъня сред Хамас и Израел би било огромна политическа премия за Белия дом. Президентът Джо Байдън е под голям напън от всички страни поради войната в Газа и студентските митинги в Съединени американски щати.

Предложението за преустановяване на огъня, с което Хамас се съгласява, е на три стадия.

 Всеки от тях ще е с дълготрайност 42 дни. Те ще бъдат поредни – общо 124 дни. През тях ще бъдат освободени всички заложници, които Хамас държи, а Израел би трябвало да изтегли всичките си войски от Ивицата Газа.

По-рано интернационалната общественост прикани Израел да не подхваща нахлуване над Рафах. Израелската войска подреди през днешния ден на към 100 000 палестинци да стартират евакуация от южния град.

Израелските заповеди за пренасяне на палестинците от Рафах са нечовешки и рискуват да ги изложат на още по-голяма заплаха и страдалчество, се споделя в изказване на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк, представен от Ройтерс.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани Израел да се откаже от проектите си.

Европейският съюз и интернационалната общественост " могат и би трябвало " да работят, с цел да предотвратят интервенцията, посочи той. Борел предизвести, че „ израелските заповеди за евакуация на цивилни в Рафах предвещават най-лошото: още войни и апетит “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР