Искате ли да научите детето си да чете? Това му

...
Искате ли да научите детето си да чете? Това му
Коментари Харесай

Как да научим детето да чете

Искате ли да научите детето си да чете? Това му може да бъде дълъг развой, по тази причина в никакъв случай не е прекомерно рано да подготвите детето. Въпреки че това е значим стадий, значимо е процесът на образование да бъде занимателен и ангажиращ за детето.

Това би трябвало да бъде нещо, което да му доставя наслаждение и което детето да употребява, с цел да придобие още повече познания посредством книгите. Ако останете търпеливи и превърнете процеса на учене в занимателен метод да прекарвате времето си дружно, това ще даде на детето най-хубавия късмет да се научи сполучливо да го прави и да обича книгите.

 6 скъпи качества, които да предадете на децата си

Как да научим детето да чете

Посочвайте всяка дума.

 чете Как да научим детето да чете фотография: pinterest

Уверете се, че детето вижда пръста ви, който показва всяка дума, до момента в който я казвате. Дори да наподобява, че не схваща думите, то ще стартира да осъзнава, че квадратните линии на страницата са свързани с думите, които се произнасят.
Не е наложително да се придържате единствено към приказката. Можете да вършиме паузи и да употребявате богата лексика, с цел да опишете картинките, или гласове, с цел да опишете героя. Това ще помогне да се подтиква и въображението на детето и ще му помогне да се научи да чете.

 

 

Научете писмеността.

 чете Как да научим детето да чете фотография: pinterest

За да стартира да чете, детето би трябвало да познава добре писмеността. В допълнение към пеенето на писмеността, детето би трябвало да развие схващане за формите и звуците на буквите.
Започнете с брошура за писмеността.
Направете го занимателно, като играете игри. Можете да вземете няколко букви от писмеността за хладилника или да изрежете куп форми на букви и да ги украсите с предмети, които стартират с всяка писмен знак. Например изрежете форма на буквата С и го накарайте да я украси, като залепи слънчогледови семки или залепи стикери със звезди.

Изграждане на фонетично схващане.

Фонетичното осъзнаване е процесът на свързване на буквите или формите на буквите със съответните звуци.Децата би трябвало да научат 44-те звука, които се издават от 26-те букви на писмеността. Можете да употребявате лист с фонеми и да помогнете на детето да се научи да свързва звуците с буквите от писмеността.

Научете детето по какъв начин да произнася всяка фонема. Съсредоточете се върху една писмен знак в даден миг и научете детето по какъв начин да я произнася вярно. Произнасяйте буквата, а по-късно му казвайте звука, който тя издава. Например: „ Буквата А издава звука ах. След това му дайте образци за думи, които стартират с този тон, като да вземем за пример ябълка или мравка.Така той ще се научи по-бързо и елементарно да чете.

Помогнете на детето да изговаря думите.

 чете Как да научим детето да чете фотография: pinterest

След като детето разпознае първия тон на едносричните думи, помогнете му да стартира да прибавя окончанието. Използвайте картинка, с цел да разделите буквите и да извършите всеки обособен тон, след което попитайте детето каква е думата. Това ще му помогне да разбере по какъв начин всеки от звуковете, основани от буквите, ще работи дружно, с цел да образува думи.

Нека детето да се упражнява да изговаря думите по същия метод.
Сглобете едносрични думи в изречение от две или три думи. Накарайте детето да се упражнява да чете изречението, като произнася всяка дума.
След като се научи да произнася едносрични думи, прибавете още една сричка. Продължавайте да предизвиквате детето да произнася по-дълги думи.

 

 

Уверете се, че мястото е безшумно, без разсейващи фактори и комфортно.

Изключете всички тв приемници или електронни устройства, които могат да накарат детето да загуби вниманието си. Приберете всички играчки, които биха могли да бъдат прекомерно изкушаващи за игра. Това ще му помогне по-бързо да се научи да чете.

Помолете детето си да го прави вместо вас.

 чете Как да научим детето да чете фотография: pinterest

Докато чете, детето ви ще прави паузи при думи, които не познава.
Когато детето ви направи пауза, незабавно му подскажете думата и го оставете да продължи. Подчертайте или оградете с молив думите, които то в началото не може да се оправи с тях.
Връщайте се обратно и преглеждайте неправилните думи, като му помагате.

Наблягайте няколко пъти на едни и същи истории.

С практиката детето ще може да произнася вярно повече думи всякога. Като повтаря едни и същи думи още веднъж и още веднъж, детето в последна сметка ще може да чете историята по-плавно. Думите ще бъдат по-лесни за декодиране и детето ще би трябвало да стопира и да ги изговаря по-рядко.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР