Искат увеличаване на бюджета за програмата Моят град, моят квартал,

...
Искат увеличаване на бюджета за програмата Моят град, моят квартал,
Коментари Харесай

Втората сила в ОбС Бургас постави две условия, за да подкрепи Бюджет 2024

Искат увеличение на бюджета за програмата „ Моят град, моят квартал, моята улица “ и смяна на критериите за кандидатстване

Групата на гражданските организации, която е втора по бройка в сегашния Общински съвет Бургас, сложи две условия, с цел да поддържа Бюджет 2024 на следващия ден. Те са свързани със съставните селища и периферията на града.

Общинският консултант Живко Табаков призна, че са провели две срещи с администрацията на Община Бургас и кмета Димитър Николов по тематика бюджет.

„ Разгледахме над 80 наши оферти. Начертахме пътна карта за идващите четири години, в които да се одобряват. Надявам се това да се случи. Нашето държание до този миг в Общински съвет е поредно и отговорно – подкрепили сме структурните промени в администрацията, както и увеличението на локалните такси и програмата на кмета. В Бюджет 2024 са заложени над 30 наши оферти и това е повода ние да не внесем обособени докладни “, изясни през днешния ден пред публицисти Живко Табаков.

От думите му обаче стана ясно, че изискването за поддръжка на макрорамката е развиването на крайните квартали и съставни селища на Община Бургас. Всъщност това бе един от главните цели и на трите структури по време на предизборната компания. И „ Граждани за общината “, и Политическа партия МИР и МК „ Левицата “ упорстваха Бургас да се развива по-равномерно и да не се подценяват проблемите на живущите в периферията.
 Живко Табаков, Мариета Тимнева-Рохова и Даниел Иванов
„ В комисиите дадохме предложение за увеличение на бюджета на програмата „ Моят град, моят квартал, моята улица “ с още 500 хил.лева и смяна на критериите в нея, които да позволен до кандидатстване хората от кварталите и съставните селища. Към сегашния миг настоящата стратегия има критерии, които дискриминират дребните обитаеми места “, изясни Табаков.

Общинският консултант изясни, че критериите ограничавали кандидатстването на съседски общности от съставните селища и кварталите, тъй като имало няколко ограничаване – едно от тях касаело подаването на заявки, които трябвало да идват от етажната благосъстоятелност, а не може да се одобряват от общественост в обитаемото място.

„ Ако това го реализираме, огромна част от поетите задължения по време на акцията, ще сме ги изпълнили, тъй като не приказваме единствено за пари, а за смяна на модела “, сподели още той.
 Бенчо Бенчев(вдясно), Костадин Ангелов и Красимир Батилов (вляво)
Групата на гражданските организации се образува от три структури, които влязоха в Общински съвет Бургас – МК „ Левицата “, Политическа партия МИР и „ Граждани за общината “.

7-те съветници действително могат да се смятат за мажоритарно определени, защото си завоюваха преференциална поддръжка и зад тях има действителни хора, които са дали своят вот за персони, а не за партийна листа.

„ Ние сме втората по величина група в Общински съвет. Ние сме цивилен сдружения, което е най-важното, тъй като не сме подчинени на партийни дела. При нас всичко е основано на либерален принцип – обсъждаме всичко дружно и вземаме групови решения. Ще бъдем коректив на администрацията. Ще поддържаме положителните решения, само че няма да позволяваме тези, които ощетяват жителите “, сподели съветникът Бенчо Бенчев.

Групата се утвърди като един от основните играчи в Общински съвет Бургас със мощна позиция, която нито кметът, нито болшинството може или желае да пренебрегне.

Освен това съветниците демонстрираха, че умеят да поемат отговорност, даже когато става въпрос за непопулярни решения.

През декември Живко Табаков изнесе политически урок със мощна тирада, в която разгласи, че ще поддържа повдигането на локалните такси, колкото и да не се хареса на хората, тъй като това е виновното държание за всеки консултант – в случай че желае общината да се развива, би трябвало да си дава сметка, че са нужни средства. ()

Пълен запис от конференцията тук:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР