Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който участва със свой филм в

...
Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който участва със свой филм в
Коментари Харесай

Ирански режисьор, осъден на затвор, е избягал пеша от родината си

Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който взе участие със собствен филм в конкуренцията за премията " Златна палма " на кинофестивала в Кан, е избягал пешком от родината си, където беше наказан на затвор, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира в. " Гардиън ".
Прочетете още
Това било " изтощително и извънредно рисково " пътешестване, което обаче му разрешило да откри леговище в Германия. Расулоф приказва извънредно пред " Гардиън " за прекарванията си към бягството. 

Водеща фигура в иранското кино, само че от години обект на гонене от режима в Техеран, 51-годишният режисьор наскоро чу присъда от осем години затвор, от които пет би трябвало да излежи ефективно заради обвинявания в " скрит план против националната сигурност ". Заради " несправедливото " наказание творецът съумял да напусне Иран тайно и да откри леговище в Германия през май, отбелязва Агенция Франс Прес.

Пътуването " продължи няколко часа, изтощително и извънредно рисково ". Режисьорът е прекосил планински регион, след което неусетно е минал границата пешком, споделя иранският режисьор пред английския вестник, предава Българска телеграфна агенция.

Първоначално разполагал единствено няколко часа, с цел да реши дали да остане в Иран, или да избяга. Но Расулоф желае да може да " споделя за протичащото се в Иран ", а " това е нещо, което не мога да направя от пандиза ", обобщава той.

След като изключил всичките си електронни устройства, Мохамад Расулоф се укривал на секрети места, преди да получи документи от немските управляващи.

Режисьорът, който се съревновава за премията " Златна палма ", се надява да успее да отиде персонално в Кан. Той се намира в Германия и " заради това възможностите да успее да участва в Кан са по-големи ", съобщи пред Агенция Франс Прес негов представител.

Филмът на Расулоф " Семената на дивата смокиня " споделя за борбата, която води арбитър на фона на политически митинги в Техеран. Режисьорът към този момент е осъждан и лежал два пъти в пандиза в Иран, където репресиите не престават след митингите от 2022 година, провокирани от гибелта на младата иранка от кюрдски генезис Махса Амини в полицейски арест, напомня Агенция Франс Прес.

Въпреки опасността да бъде лишен от независимост, Мохамад Расулоф, притежател на голям брой интернационалните награди, в това число и на " Златна мечка " от Берлин през 2020 година, не изключва опцията да се върне в страната си „ относително бързо “, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Винаги съм си мислил, че в случай че остана в пандиза години наред, няма да имам силата или способността да върша тези филми ", сподели той. " Първо би трябвало да ги направя, а по-късно ще има време да се прибера у дома и да отида зад решетките ".

В началото на седмицата той беше угрижен, че хората, с които работи, са останали в Иран.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР