Инвеститорът милиардер Рей Далио - основател на най-големия хеджингов фонд

...
Инвеститорът милиардер Рей Далио - основател на най-големия хеджингов фонд
Коментари Харесай

Да инвестираме ли или да бягаме от Китай?

Инвеститорът милиардер Рей Далио - създател на най-големия хеджингов фонд в света " Бриджуотър асошиейтс " - си спомня, че когато вложил за първи път в Китай преди 37 години, той подарил джобни калкулатори за по 10 щ. $ всеки на високопоставени китайски служители. Те тогава ги определили като " вълшебен устройства ". В наши дни азиатският исполин конкурира сполучливо Съединени американски щати в най-новите технологии и гигантските му софтуерни платформи " Алибаба ", " Тенсент " и " Мейтуан " се одобряват с отворени обятия от общността на световните вложители... най-малко до наскоро. 

През последните 10 месеца администрацията на китайския президент Си Дзинпин предприе дейни дейности за " вталяване " на ред браншове - от образованието онлайн до видеоигрите. При това със скорост, обсег и озлобление, които изненадаха голям брой вложители. Тези акции заличиха над 1 трлн. щ. $ от пазарната оценка на китайските компании от върховите им нива в средата на февруари, като софтуерните колоси оглавиха срутва. През предходната седмица световните пазари още веднъж бяха разлюлени от Китай в хода на утежняването на ликвидната рецесия на ипотечния колос " Евъргранд ". 

Какво значи всичко това за задграничните вложители?

Търговецът Джим Чейнъс, който обичайно подписва " къси покупко-продажби " (продава скъпи бумаги, които не има с концепцията да ги купи на по-изгодна цена) показва, че рецесията " Евъргранд " може да се окаже " надалеч по-тежка " за вложителите в Китай в сравнение с да се трансформира в систематичен колапс а-ла " Лиймън брадърс ", тъй като допуска завършек на придвижвания от пазара на недвижими парцели модел на напредък. 

Основателят на " Оуктрий кепитъл мениджмънт " - Хауърд Маркс - пък съпоставя Китай с " икономическо юношество... с бурни страсти и безредици, чието най-успешно десетилетие занапред следва ". 

Инвеститорите в Китай сега окачват да видят доколко Пекин ще толерира финансовата болежка. Официалните управляващи се пробват да следват прецизна линия. Но, позволявайки на пазарите да дадат недопечен урок на играчите посредством мъчителни загуби, те могат да провокират финансов конвулсия, който да забави необятната стопанска система на страната и да утежни ситуацията. 

" Получените рани са един от методите, посредством които животът поучава пората ", показва Далио. И добавя, че " преди китайците са подсигурили всеки, а в този момент не го вършат, което е добър сигнал " и че " дребното ужилване е OK, само че сериозното нараняване в никакъв случай не е ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР