Инцидентът стана на 28 октомври 2018 г. при ремонт на

...
Инцидентът стана на 28 октомври 2018 г. при ремонт на
Коментари Харесай

Оправдаха капитана и помощник-капитана на кораба Българка за смъртта на моряк при ремонт

Инцидентът стана на 28 октомври 2018 година при ремонт на изсъхнал док в корабостроителницата " Булярд ". Тогава се наложило да се извърши спомагателна ремонтна активност - да се раздвижат приводите на крана за отдалечено затваряне на баластния танк, които били блокирали в резултат на формирана наслойка.

Изпълнението на тази задача била предоставена на членове на екипажа на кораба. Трима корабни ремонтчици направили огневи работи на борда - нагряване на металните елементи с оксижен. Стигнало се до прегряване и разпространяване на шлака, която попаднала на всички места върху облеклата, с които бил облечен един от ремонтчиците, както и по крачолите на другия.

Вследствие на последното се стигнало до пораждане на огън. По-малко засегнатият от пламъците мъж - Пламен Ц., съумял да се отдалечи и да смъкна горящите облекла от себе си, само че другият - Александър А., не могъл. Дрехите, с които бил облечен, се запалили напълно, той получил тежки контузии и изгаряния, които довели до гибелта му.

Мъжът, който се избавил, получил изгаряния от първа, втора и трета степен, засягащо 37 % от кожната повърхнина.

Обвинителният акт беше импортиран в съда за разглеждане през април предходната година. По делото бяха назначени голям брой експертизи - няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-почеркова експертизи.

Днес тричленният правосъден състав на Варненския областен съд реши, че капитанът и асистент капитанът нямат виновност за това, че двамата моряци са правили ремонта без нужните персонални защитни средства и особено работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били обезпечени средства за пожарогасене.

Николай С. и Даниел П. бяха оправдани и по обвиняването, че са позволили осъществяването на ремонтните действия, без преди този момент да е била направена оценка на риска.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативния съд във Варна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР