Интересни находки открива екипът на Явор Иванов – ръководител на

...
Интересни находки открива екипът на Явор Иванов – ръководител на
Коментари Харесай

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Интересни находки открива екипът на Явор Иванов – началник на археологическите разкопки и Димитър Недев – шеф на Археологическия музей в Созопол още в първите дни на избавителните разкопки на терена, на който ще бъде построена автогарата в Созопол.



Теренът е със ширина 30м. и дължина 20м. В североизточния ъгъл се изследва каменна сграда, чието предопределение към момента не е ясно. Вероятно става въпрос за жилище от 12-13в. В пласта над нея са открити два оловни печата от 13в. с изображения на светци и надписи, които са свързани с преписка, евентуално сред висши духовници.



Южно от това място досега са разкрити 10 погребения и препогребения. „ Както и в актуалния свят, при гибел на непосредствен родственик, той се погребва в гроба на по-рано умрял член на фамилията. Възможно е да има наслоение от 10-15 погребения едно върху друго “, изяснява Явор Иванов. До момента при разкопките са открити няколко скелета на деца и даже на бебе. Предполага се, че е заровено над някой от своите родители.

Човешките остатъци са добре непокътнати. Ориентирани са с глава на запад по християнския бит. Керамиката, която е открита е от 11 до началото на 13 век. До момента не са открити гробни блага, с изключение на монети и керамика. Открити са още стоманени гвоздеи, само че няма следи от дървена структура, в която да са били забити. Погребенията са в гробни ями.

Южно от този бранш се разкрива конструкция от дребни и приблизително огромни ломени камъни. Това може да е сграда в дълбочина или път до други структури, като занапред ще се откри нейното предопределение. Тя ще даде по-обща картина върху това какво се намира в провлака сред остарелия и новия град на Созопол. Там бяха осъществени изследвания по време на градежа на водния цикъл 2012г-2013г. и беше открита еднокорабна черква против постройката на общината и други погребални структури.

При сегашните разкопки дълбочината, до която са стигнали археолозите е към 3м.

Работата продължава в дълбочина, като упованията са в средновековния некропол да има огромна плътност с погребения и препогребения. Археолозите се надяват да се проучат погребалните традиции на локалните хора през Средновековието.

Според Явор Иванов в дълбочина се чака да се открият други по-ранни погребения от 4в., по-надълбоко и римски, а най-отдолу и от Късно елинистичната ера, каквито са открити наоколо до обекта при предходни разкопки.

В Югозападния ъгъл е открит огромен питос – съд за предпазване на зърнени култури, само че от време на време и за погребения. Откритият на обекта съд е бил празен, само че ще се изследва за органични остатъци.

Източно от него е разкрита дребна дъга от ломени камъни и най-вероятно това е хоризонта на този феодален слой.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР