Интересна новина се разпространи светкавично в публичното пространство в сряда:

...
Интересна новина се разпространи светкавично в публичното пространство в сряда:
Коментари Харесай

Кой е собственикът на ресторант ONÀ, който може да посрещне Илън Мъск през април

Интересна вест се популяризира стремително в общественото пространство в сряда: най-богатият бизнесмен - Илън Мъск, който е притежател на Tesla, Space-X и Twitter, ще посети България през април следващата година. Първо служебният министър на туризма Илин Димитров заяви във " Facebook ", че е отправил покана към Мъск,, откакто милиардерът харесал и коментирал фотография на Белоградчишките скали в Twitter. От ресторант ONÀ в белоградчишкото село Стакевци пък споделиха в обществената мрежа, че с изключение на района Мъск ще посети и ресторанта, като екипът на милиардера е запазил маса за 23 април.Новината срещна, несъмнено, и своите скептици, които се усъмниха в достоверността на имейла, изпратен до ресторанта. Но преди Илън Мъск (евентуално) да посети ONÀ, който има дълготраен опит като готвач в най-северните елементи на Европа: Швеция, Норвегия, Финландия. Ето част от любопитните обстоятелства, които той споделя пред кулинарното списание, а целият диалог с Филип Захариев
Изключително семпла и в това време завладяваща. Така дефинира така наречен нордик кухня Филип Захариев. Доскоро готвач в гурме заведения за хранене в страни, граничещи с няколко северни морета, и в най-северния Gruvelageret, а в този момент притежател на ONÀ ( " тя " на локалния диалект) - още веднъж на север, единствено че в село от Северозападна България Стакевци.
Скандинавската рецепта
Като човек, готвил 13 години в заведения за хранене в Швеция, Финландия, Норвегия и други, споделя, че нордик кухнята има характерни измерения както в другите страни, по този начин и в обособените им райони. Все отново тънката алена линия (ако би трябвало да си послужим с настоящия политически наратив), която минава през всички тях, е таман простотата. " Кухнята на северните морета за мен е най-изчистената и без всевъзможни непотребни съставни елементи ", споделя Захариев.

Захариев споделя за poronkäristys - ястието, в което за 6-те си години във Финландия съумява " да се влюби ". Представлява накълцано еленско месо от всички елементи на тялото, сготвено за няколко часа само с масло и сол, сервирано върху картофено пюре с червени боровинки.
Реклама
В по-развититe северни кухни - главно на Норвегия и Швеция, доста рядко можеш да попаднеш на храна, която не е авторска, добавя Захариев. " Докато във Финландия времето е спряло. Едно и също на всички места. А в Норвегия или Швеция да си готвач е доста по-ценено и доста мечтана специалност, конкуренцията е убийствена. " Тя ражда и доста повече съчетания на кулинарни стилове и особености, като е ужасно съвременно съчетанието сред азиатска и арктик кухнята, дава образец Захариев.

В Норвегия, Швеция и Финландия опушването и сушенето на рибата към момента се практикуват. В Исландия продължава да се прави гнила риба, която Филип дефинира като " извънредно спорна на усет, на пипане даже е леко развалена, която, общо взето, единствено половината хора могат да употребяват ". В страната традиция към Коледа е да се сервира ферментирала сьомгова пъстърва с фино нарязан самун като палачинка с всякакви добавки. На разнообразни места добавките могат да включват лук, картофи, домати и масло.

Рибената чорба също намира място на трапезата. Във Финландия да вземем за пример чорба от сьомга се яде безусловно на всички места, споделя Филип. Това значи даже на бензиностанциите наред с класики като кюфтенца с картофено пюре и други ястия, в които съвсем наложително присъединяване имат артикули като сметана, копър, картофи.

Все още неизменима част от менюто съответно в Норвегия е ядене с китово месо, a сега единствено там и в Япония ловуват избран тип китове. Всяка година се дефинират квоти и за 2022 година единствено 917 могат да бъдат уловени за месо в Норвегия. Данните от последните години демонстрират, че квотата всекидневно не се извършва, само че избиването на тези животи за храна продължава и дори постоянно поради спадналото търсене месото отива за храна за кучетата за впряг или се изхвърля в морето.
Реклама
" По принцип е извънредно да ядем месо ", споделя Филип, който по всякакъв начин се пробва да го избегне в личния си ресторант в този момент, а в ястията, в които въпреки всичко употребява, то е телешко.

Не счита, че е усвоил северната кухня, когато човек е сериозен и все намира нови превъплъщения на рецептите. В личната си в този момент кухня в Северозападна България употребява освен опита от северните морета. " Не считам, че има готвач на този свят, който би могъл да каже за която и да било кухня, че я е усвоил. Ако каже по този начин, въобще не знае какво приказва ", споделя Филип Захариев.
Видинският жанр
Противно на упованието, че след толкоз години готвене на север ще придвижи забележителна част от кулинарните обичаи в личния си ресторант в с. Стакевци в Северозападна България, Филип не го усеща по този начин. " Не мисля, че мога да направя съответен паралел сред това, което вършим в ONÀ, и предходния ми опит. Сходствата са стилът на готвене и поднасяне на храната, тъй като въпреки всичко 12-13 години бях там, няма по какъв начин да не си личат. Разликите са главно сред съставките, което е обикновено - разделят ги няколко хиляди километра и напълно друг климат. "

И въпреки всичко по един параграф продуктите си наподобяват: използването на доста риба и доста малко месо. " И там, и тук най-хубавият и свеж артикул, с който разполагам, е рибата. Там живеех на Северния ледовит океан, тук имам река, която минава на 5 м от ресторанта, а и Дунав е наоколо ", разказва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР