Интересът на изкустоведа Ружа Маринска винаги ни е давал стимул

...
Интересът на изкустоведа Ружа Маринска винаги ни е давал стимул
Коментари Харесай

Изкуствовед стана муза на пловдивски художници

Интересът на изкустоведа Ружа Маринска постоянно ни е давал тласък и подтик, висок аршин и посока. И до през днешния ден я усещаме като опора. С тези думи пловдивски художници посрещнаха именитата културтрегерка, която показа книгата си „ За изкуството “ в Историческия музей предходната вечер. Бизнесменът Любозар Фратев приветства с букет червени рози дамата с водеща роля в историята на изкуството у нас. Премиерата почетоха известни пловдивчани, измежду които издателят Божана Апостолова, шефът на Народна библиотека „ Иван Вазов “ Димитър Минев, художниците Атанас Хранов, Станимир Видев и Жорж Трак, галеристът Анна Дякова, изкуствоведът Галина Лардева, историкът Владимир Балчев.

Изданието в два тома, събрало 50-годишното съществуване на Маринска като изкуствовед, показа галеристът Лаврен Петров, внук на художника Цанко Лавренов. 7-годишната му щерка Лора, която също рисува, наблюдава с автентичен интерес представянето на книгата.

„ Надявам се моите текстове да послужат като ориентир в днешната културна обстановка, в хаоса, в който е мъчно да се отличат високото и ниското, качественото и посредственото “, обърна се към пловдивчани Ружа Маринска. Тя бе безапелационна, че българското изкуство има своите послания, лице и нюанс и не би трябвало да се преглежда капсулирано, а да се проектира в цялата европейска и международна художествена гледка.

Изданието, събрало сведения за арт процесите в обществото ни, има скъпа документална стойност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР