Интересът към специалните кафета расте и в България, а брандът

...
Интересът към специалните кафета расте и в България, а брандът
Коментари Харесай

Йордан Дъбов, който търси най-доброто кафе в света

Интересът към специфичните кафета пораства и в България, а марката Dabov Specialty Coffee става все по-разпознаваем. Обектите на бизнесмена и специалист по кафе са към този момент общо шест - в София, Мадрид, Прага и Скопие. Отличават ги безкомпромисното качество и стремежът да предложи най-хубавото.
Йордан Дъбов е особена порода - в последните близо 15 години той е безусловно и безкомпромисно отдаден на един артикул - кафето. Но не на кое да е кафе, а на така наречен specialty coffee - най-хубавите и качествени в света. В последните години културата на специфичните кафета - като противотежест на индустриалното произвеждане, пораства и добива от ден на ден почитатели. Тя е задвижвана от същите процеси, които стоят зад културата на " крафт " храните и напитките - желанието да се употребяват изключителни артикули, създавани в дребни размери от отдадени производители, които се отличават с най-високо качество и явен генезис на съставките.

България не е изключение от тази международна наклонност, а особено в София думите " особено кафе " се чуват все по-често. " Много дистрибутори, кафетерии и марки през днешния ден настояват, че оферират " особено " кафе, само че така наречен specialty coffee не е нарицателно име за по-висок клас стандартно кафе, нито е маркетингов термин, а е категория, която дава отговор на избрани стандарти ", споделя Йордан Дъбов.

В неговите магазини и кафетерии в София и в чужбина под марката Dabov Spеcialty Coffee има само и единствено особено кафе, а гаранцията за това е той самият. За сътрудниците и клиентите си Дъбов е прочут като извънреден експерт и специалист в нишата. От старта на бизнеса си през 2008 година до момента той не е спирал да обикаля света в търсене на най-хубавите артикули. Купува ги непосредствено от дребни, фамилни ферми, отдадени на производството на особено кафе (виж карето).
Реклама
От 2013 година насам Дъбов е част и от интернационалното жури на Cup of Excellence - най-престижното съревнование за особено кафе в света, чиято цел е да подтиква производителите да отглеждат по-качествена продукция, за която да получат и по-справедлива цена. А в последните години в обектите на Dabov Spеcialty Coffee могат да се купят и опитат и някои от спечелилите в този конкурс . За почитателите на положителното кафе достъпът до такива артикули в действителност е привилегия - някои от тях се създават в размери от по едвам няколко десетки кг.
Голямата крачка нагоре
Йордан Дъбов дефинира 2016 година като доста значима за развиването на бизнеса си - тогава неговата компания съумява да купи кафето, победител в надпреварата Cup of Excellence в Гватемала - плантация " Калибус ла Сиера ". " Това беше доста скъпо и самоуверено решение, само че взехме решение, че би трябвало да го създадем, с цел да потвърдим, че предлагаме в действителност особено кафе, проследимо от фермата до чашата ", споделя Дъбов.

Оттогава до момента компанията му продължава да го прави - през 2018 година внася кафе №1 от Cup of Excellence в Бразилия, а през 2019 година - спечелилите от Хондурас и Перу. Но в портфолиото на Dabov Spеcialty Coffee всяка година има по още няколко спортни кафета. Дотук Йордан Дъбов е работил с близо 100 фамилни ферми от всички кафе дестинации, като 30-ина от тях попадат в менюто му най-малко един път годишно, а десетина са непрекъснато наличие. " Не стопираме да пътуваме и да посещаваме фамилиите, с които работим. Съвсем неотдавна да вземем за пример се върнах от Мексико и Коста Рика. Прекарваме повече време с фермерите и сме по-свързани с тях и ги мотивираме ", споделя специалистът.
Какво е specialty coffeeЗа разлика от " премиум " или " първокласно " кафе, които са просто маркетингови термини, specialty coffee е категория кафе, за която има избрани стандарти, създадени и поддържани от асоциации на произвеждащите и консумиращи кафе страни. За да се назовава " особено ", кафето би трябвало да е оценено с над 80 точки по канара от 100 точки от сертифициран дегустатор. Един от най-известните сходни състезания в света е Cup of Excellence - съревнование за най-хубаво кафе от избран район.Иначе специфичните кафета се отличават с извънредно високо качество - те постоянно идват от редки сортове, от най-хубавите тероари, брани са ръчно в точния миг, селектирани са най-хубавите плодове. Специалното кафе е артикул на фамилен бизнес, а не на огромни корпорации. То е необичайност, като продукцията му е едвам към 5% от общото произвеждане на кафе в света. Произведеното количество в множеството случаи в една плантация е не повече от 500 кг, а има даже и микропартиди от по 20 - 40 кг. Реклама Микросвят
Йордан Дъбов е кафеен специалист с непогрешимо небце, само че признава, че бизнес геният е брачната половинка му Весела, която ръководи фамилната компания " Мира Мар 08 ". За шест години след вноса на първото шампионско кафе до момента компанията порасна освен качествено, само че и количествено. Пекарната им тази година ще обработи към 60 т кафе - или 4 пъти повече от 2016 година Тогава Dabov Spеcialty Coffee имаше единствено един обект в София и проекти за стъпване на непознати пазари. Днес софийските кофишопове са три, а още три обекта работят по франчайз модел в Мадрид, Прага и Скопие. Заетите са близо 30 души в България и 12 в чужбина. Приходите на компанията през епидемиологичната 2020 година доближават 2 млн. лева, а облагата е 336 хиляди лева

" България е дребен пазар. Ако бяхме във Англия или Германия, можехме да сме пораснали не 5-6, а 100 пъти за това време ", споделя Дъбов. За да илюстрира какъв брой дребен в действителност е бизнесът му в големия свят на кафето, показва няколко цифри - 60 тона е потреблението на кафе в България за към 14 часа. И още: " Ние действително ще предлагаме по 164 кг особено кафе дневно. Това почти е потреблението за деня единствено на една-единствена кафетерия Starbucks. А единствено тази верига има 30 хиляди заведения. Можете да си визиите за какви микромащаби приказваме ", споделя Йордан Дъбов.

И все пак Dabov Spеcialty Coffee е фактор за феновете на в действителност качественото кафе, такова, каквото - по думите на притежателя на марката, може да преобърне нечий ден, въодушевление, а от време на време даже и живота му, както действително е и в неговия случай. Преди да потъне напълно в света на кафето, Дъбов в действителност е бил джазов музикант и е свирил на тромпет.
Specialty coffee е категория кафе, за която има избрани стандарти, създадени и поддържани от асоциации на произвеждащите и консумиращи кафе страни Фотограф: Надежда Чипева Пазар на прага на смяната
Специалното кафе е не повече от 5% от международното произвеждане. Съответно това е и приблизителният най-много за всеки пазар. В България към момента този дял е доста, доста по-малък. Тук потреблението към момента е изцяло доминирано от индустриалните марки, а потребителите са мощно повлияни от маркетинговите им тактики. Реално има известни разлики в класа на тези кафета, само че всички те са в комерсиалната категория, а цената зависи главно от това къде ги пием.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Свят 1 Политика 2 Енергетика 3 Интервю 1 Политика 2 Места 3 Войната в Украйна Реклама
По думите на Йордан Дъбов и в България много консуматори към този момент са чували и подозират, че една чаша особено кафе може да бъде доста повече от всичко, което са опитвали. " Но към момента не са го изживели и не са осъзнали обстоятелството, че кафето в действителност е един суперлуксозен артикул на цена, която всеки може да си разреши. Те могат да пият комерсиално кафе за 4 лева в по-скъпо заведение или могат да пият прелестно спешълти кофи за същата цена, което ще промени деня им тотално ", споделя той. И прибавя, че би трябвало да мине малко време, с цел да могат и потребителите, а и младите бизнесмени, които пробват да навлизат в нишата, да научат каква е разликата. А с това последователно ще се отпуши и пазарът.
За хората и природата
Спешълти кофи е суперселекция - най-хубавото от най-хубавото. То е нов артикул - от последните 22-23 години, а единствено към 5% от фермерите го вършат. Производството му е трудоемко, скъпо, а и по-рисково, тъй като то постоянно се прави да вземем за пример от по-специални сортове, които са и по-уязвими. Но фермерите получават и по-висока цена за него, от време на време в пъти над борсовата. Доколкото кафето се гледа най-вече в разрастващи се страни и небогати райони, това се отразява бързо и на стандарта на берачите и техните фамилии - като се изключи че дава смисъл на фермерите от работата им.

Важен детайл са и бизнесмените като Йордан Дъбов, които купуват зелено кафе непосредствено от фермерите и тази по-пряка верига също способства за по-справедливата цена за производителите. Самият той се старае също да способства за по-ниския въглероден отпечатък на промишлеността - работи да вземем за пример с " най-зелената " машина за печене на кафе, която има на пазара.

Климатичните промени обаче заплашват промишлеността и нишата на специфичното кафе - покачващите се температури, прекомерно изобилните или пък прекомерно нищожни превалявания трансформират условия за производството на качествено кафе в най-подходящите тероари. Фермерите пробват да се приспособяват, само че прогнозите са, че към края на века качественото кафе ще е нищожно и доста скъпо. " Затова по-добре да го пием, до момента в който го има ", споделя Йордан Дъбов.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Неговият бизнес проект отсега нататък е относително простоват - да намира все по-комплексни, по-интересни, по-добри кафета за клиентите си.

Q&AКолко време в годината пътувате? Около 100 дни. Интересно е, само че, несъмнено, уморително. Последно бях в Мексико, преди този момент в Коста Рика. Преди това бях в Кения, покрай границата със Судан.Какво забавно открихте там? Скоро ще имаме 4 специфични кафета от Кения, като това е необичайност, тъй като там има доста фермери, само че тяхната продукция нормално отива в кооперативи и се смесва. Ще имаме и етиопски кафета, които ще продаваме под марката Ethiopia by Dabov.Как освобождавате напрежението? Ами с кафе. Аз не го одобрявам като работа, в никакъв случай не съм имал момент подозрение, че си е коствало. Съпругата и трите ми деца също са добър отдушник и мотиватор.А кое е обичаното ви кафе? Всичките ги обичам ужасно доста. Зависи от деня. Вчера бях да вземем за пример на кенийска вълна.
Фотограф: Надежда Чипева Свързани публикации Един уикенд в Търново. А за какво не два? 25 юни 2022, 17:49 Цената на какаото може още повече да загорчи 21 април 2022, 06:23 Георги и американските крафт донъти, които откриха дом в Пловдив 25 февруари 2022, 06:39 Към 2050 година кафето може да е нищожно, скъпо и по-некачествено поради измененията в климата 30 януари 2022, 08:56 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР