Интересът към курса боен санитар“ във ВМА е доста голям.

...
Интересът към курса боен санитар“ във ВМА е доста голям.
Коментари Харесай

Полк. доц. Иван Попиванов, ВМА: Интересът към курса боен санитар е доста голям

Интересът към курса " военен санитар “ във ВМА е значителен. Това сподели в изявление за Агенция " Фокус “ полк. доцент Иван Попиванов, зам.- шеф на ВМА по учебно-научната активност. " Миналата година в курса са подготвени 70 военнослужещи, до момента в който до момента – за последните 10 месеца, имаме 130 обучаеми и малко над тях. Най-вероятно до края на годината ще имаме към 150 подготвени военни санитари “, сподели полк. Попиванов.  

" Ние образоваме бойни санитари от доста години. Но от предходната година - 2021 година променихме програмата за образование и намалихме продължителността на курса от 4 на 2 седмици и адаптирахме програмата благодарение на лекари от Националната армия на щата Тенеси към най-съвременните условия за оказване на първа помощ на бойното поле. Това е една американска система за оказване на първа помощ на бойното поле от всички военни медици – освен санитари, само че и лекари. С помощта на нашите сътрудници от щата Тенеси, ние адаптирахме тази стратегия и с помощта на откриването на Военно-медицинския симулационен подготвителен център през предходната година, ние успяхме да предоставим и доста хубава материална база за провеждането на този курс.

Това е една спомагателна подготовка, която се дава на елементарни военнослужещи, които служат в подразделенията, изясни още полк. Попиванов. Те вземат участие във военните дейности, само че в допълнение минават и курс за оказване на първа помощ на бойното поле. Дава им се и съответната екипировка за оказване на такава помощ. Защото лекарят не може да доближи до бойното поле, с цел да окаже помощ там, нито пък здравната сестра. Това би трябвало да бъде някой особено подготвен не медицински персонал, който да оказва първа помощ. 

Това са по този начин наречените " платинени 10 минути “. Установено е, а и практиката го е потвърдила, че в случай че успеем да окажем първа помощ в границите на първите 10 минути от пострадването, шансът за оцеляване се усилва и смъртността понижава. Точно по тази причина е доста значимо да се окаже първа помощ в границите на първите 10 минути.

" Това е главното, на което ние образоваме тези бойни санитари – да оказват първа помощ в първите 10 минути и в една комплицирана конюнктура. Това са доста значими хора, тъй като те работят в една враждебна конюнктура. Там се стреля, гърми се, не е безвредно за техния живот. И те би трябвало да знаят какво би трябвало да създадат и какво могат, и какво не могат да създадат, когато са под обстрел, по какъв начин да оказват помощ на ранения в тази конюнктура. В цивилния живот е друго. Там лекарите и пара медиците могат да работят умерено, с цел да окажат първа помощ. Но на бойното поле не е по този начин. Там ние сме притиснати от съперника, който стреля. Бойните дейности не прекъсват, с цел да се окаже първа здравна помощ. Именно това е спецификата в подготовката на тези бойни санитари ", сподели още полк. Попиванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР