Иновативен образователен метод, насочен към деца и младежи от малцинствата

...
Иновативен образователен метод, насочен към деца и младежи от малцинствата
Коментари Харесай

С изкуство борят асоциалното поведение при деца от малцинствата във Варна

Иновативен учебен способ, ориентиран към деца и младежи от малцинствата се ползва във Варна. Цели посредством арт артикул да увеличи информираността им по отношение на тематиките, свързани с опиати, психоактивни субстанции, асоциално държание, запазване на околната среда.

Това е един актуален, съвременен прийом за решение на проблеми, свързани с нарушаването на общоприетия публичен ред. Насочен е към деца и младежи от малцинствени групи. Проектът носи любопитното название " Артист в Махалата ". Дело е на съдружие " Наш Свят "  и цели да доближи до 700 подрастващи от етническите малцинства в кварталите " Аспарухово ", " Владиславово " и други махали във Варна, като им даде опция да станат дейни консуматори на културни артикули и ги ангажира в процеса на основаване на сценичен театър, научи Varna24.bg

За постигането на тази цел създателите на новаторския план са създали два спекакъла, отнасящи се до две възрастови групи. Първият е екологичното детско зрелище " ЕКО фантазии " за учениците от 1 до 4 клас, а вторият - просветителния театър " #Фейк театър/Фалшив свят “ за младежките публики 5-12 клас, който е на тематика предварителна защита на психоактивни субстанции, опиати и антисоциално държание. 

Проблемът е огромен и не е единствено за Варна. Такъв съществува и в другите обитаеми места в България. Екипът, изготвил плана, стъпва и надгражда концепцията за учене посредством изкуство. В спектакъла " ЕКО Мечти “ дребните възпитаници ще имат опция да научат, посредством театрално прекарване, елементарно използвани способи за запазване на околната среда и непорочност в махалите и града. Професионалните артисти ще включат и деца като участници в представлението за по-голямо консолидиране на публиките в процеса на основаване на спектакъла.

Ангажирането на по-големите възпитаници посредством просветителния театър " #Фейк театър/Фалшив свят “ ще способства за развиване на публиките в крайните квартали на Варна. Много от участниците ще имат опция за първи път да се срещнат да гледат креативен, учебен и обществено ангажиращ артикул.

Двигател на плана е доктор Ива Панева, артистичен шеф на Театър " Наш Свят “, създател и режисьор. Тя е магистър " Детско-юношеска логика на психиката “ и е доктор  " Образователен и лечебен куклен спектакъл “ в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов “.

Проектът е на съдружие " Наш свят “ и е финансиран по фонд " Култура " на Община Варна 2023.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР