Информационната обиколка на Областен информационен център – Русе в областта

...
Информационната обиколка на Областен информационен център – Русе в областта
Коментари Харесай

Информационната обиколка на ОИЦ–Русе в областта приключи със събитие в Сливо поле

Информационната обиколка на Областен информативен център – Русе в региона завърши с днешното посещаване в община Сливо поле. На срещата участваха аграрни производители, общински чиновници и други заинтригувани лица.

Както във всички обитаеми места на региона, по този начин и тук участниците в срещата бяха осведомени с ИГРП на новите стратегии и с подмерките, които Програмата за развиване на селските региони 2014 -2020 възнамерява да отвори през актуалната година. Една от тях е 6.4, която подкрепя неземеделските действия в селските общини.

Подмярката 6.4, която подкрепя развиването на неземеделски действия в селските общини, е дълго чакана и в този момент ползата към нея е огромен. По нея ще могат да аплайват аграрни производители, микро предприятия, регистрирани като Едноличен търговец, по Търговски закон и ЗК, а също и юридически лица, регистрирани по Закона за занаятите, изясни шефът на центъра Диана Аврамова. Очаква се подмярката да бъде отворена за кандидатстване през май.

В Сливо поле, както и на срещата в Ценово, имаше въпроси във връзка с опциите за поддръжка на речния лов на риба, на производители на риба и аквакултури и тяхната преправка по новата стратегия „ Морско дело, риболовство и аквакултури “ 2021 – 2027. Кой може да кандидатства, за какви действия и по кое време индикативно ще се отворят процедурите изясни специалистът Габриела Стефанова. По този мотив бяха коментирани желанията на Община Сливо поле да задейства „ замразената “ през последните 7 години Местна инициативна рибарска група и да продължи да развива МИГ-а си, основан по ПРСР 2014 – 2020. Прилагането на метода ВОМР е сполучлив метод за развиване на капацитета на съответни територии, само че през предходните програмни интервали в нашата област той бе употребен единствено от общините Сливо поле и Тутракан. При актуалната обиколка стана ясно, че множеството общини имат сдружения, които ще аплайват за одобрение на тактиките им за развиване.

„ Развитие на човешките запаси “ е другата стратегия, към чиито процедури в дребните обитаеми места има изявен интерес. Общините и неправителствените организации, които са възможни претенденти, стана ясно, че се интересуват от процедурата „ Утвърждаване на интеркултурното обучение, посредством просвета, просвета и спорт “ на стратегия „ Образование “, която се чака да бъде отворена през 2023 година

Освен с индикативните стратегии за 2023 година участниците в срещите в другите обитаеми места бяха осведомени и с сполучливи планове, финансирани по разнообразни стратегии през изтеклия програмен интервал. Управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова обърна внимание на резултатите от европейските вложения по общини и насърчи присъстващите да търсят достоверна информация за европейското финансиране посредством ОИЦ – Русе. Всички получиха наши осведомителни и рекламни материали.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР