Имунитетът е широко обсъждана тема и често чуваме и четем

...
Имунитетът е широко обсъждана тема и често чуваме и четем
Коментари Харесай

Интервю с имунолог: Какво трябва да знаем за имунната система, храненето и здравето?

Имунитетът е необятно обсъждана тематика и постоянно чуваме и четем разнообразни отзиви за това що е то имунитет и по какъв начин да го поддържаме в положително положение.

Когато става въпрос за здравето ни обаче, непроверената и субективна информация, дадена от неквалифицирани здравни запалянковци, може да ни подведе и да докара до нежелани последствия. Все още сме в натоварен грипен сезон, който визира възрастните, само че и децата, чийто имунитет към момента не е устойчиво построен, и родителите им непрестанно се чудят какви по-специални грижи да поставят за тях, с цел да понижат честите боледувания. За това взехме решение да дадем на читателите си това, от което имат потребност – главната значима информация за имунитета, показана от доктор Цветелина Великова, експерт по клинична имунология. 



1. Знаем, че вярното хранене е в основата за набирането на нужните субстанции за здрава имунна система. Има ли и храни, които би трябвало да се заобикалят?

Правилното хранене е от първостепенна значимост, с цел да се обезпечи положително здраве на целия организъм, в това число на имунната система. Едни от най-важните макронутриенти за имунитета са белтъците, защото самите антитела са белтъци, както и някои молекули с имунна функционалност (цитокини, антимикробни пептиди и други). Витамините и минералите поддържат извънредно добре метаболизма на клетките, както и този на имунните кафези. Що се отнася до децата, да вземем за пример, няма съответни храни, които би трябвало да се заобикалят, само че е значимо да няма нито препитание, нито недохранване на детето, с цел да е здрава имунната му система. Също по този начин знаем, че в случай че кръвната захар не е добре контролирана (както е при диабет), то това затруднява функционалностите на имунните кафези и ги потиска.

2. Можем ли постоянно да си набавим нужните потребни субстанции единствено посредством храна?

Теоретично е допустимо, на процедура – също. Затрудненията идват от време на време, когато детето не обича всички предлагани храни. Бих споделила, че е отлично медицината да е напреднала дотолкоз, че да можем да вършим разнообразни кръвни проучвания, които да ни насочват към непълнота или недостиг преди още да има признаци на заболяване, преди да се е разгърнала клиничната картина или да са настъпили затруднения. В тези случаи на помощ ни идват наличните суплементи/хранителни добавки, с които да подпомогнем храненето си и това на децата ни при нужда.

3. Каква е разликата при имунната система на деца спрямо тази на възрастните?

На първо място детската имунна система не е смален модел на тази на възрастните хора. Виждаме както количествени разлики, по този начин и качествени. Освен незрялостта на организма, децата имат друг брой имунни кафези от възрастните (неутрофили, лимфоцити и т.н.). Това не трябва да плаши родителите, тъй като е обикновено. През първите месеци и години от живота на едно дете, имунната система не се е срещала към момента с всички болестотворни микроорганизми и когато това се случи, в множеството случаи настава зараза. Можем да кажем, че до 2-годишна възраст детският имунитет среща компликации да се оправи с микроорганизми, чиито антигени са въглехидрати, а не белтъци. Защото детската имунна система е наивна. Антителата (т.нар. имуноглобулини) също не се създават в задоволителни количества от В лимфоцитите. Производството на антитела (имуноглобулини ИгА, ИгГ и ИгМ) доближава този стадий при възрастните едвам в пубертета. Дотогава децата по предписание страдат повече от разнообразни инфекции за разлика от възрастните.

Има и една аналогия сред имунната система на бебетата и хора в доста преклонна възраст – споделят, че животът стартира и приключва с условен имунен недостиг. И до момента в който при децата това се дължи на незрялостта и функционалната непълнота, то при доста възрастните хора имунният недостиг е обвързван с изчерпването и остаряването на имунната система и нейната дребнавост да се задейства при потребност.

4. Вярно ли е, че и психическото положение е директно обвързвано с имунитета по този начин, както и физическото?

Напълно правилно е. Ако под психологично здраве разбираме неналичието на болест и стрес, то ние знаем, че избягването на напрежението или научаване на методите за справяне с него, са основни, с цел да имаме ние и децата ни здрава имунна система. Хормоните, които се отделят при стрес (остър или хроничен), мощно потискат имунната система. В днешно време като че ли сме привикнали със напрежението, а в действителност ние би трябвало да научим себе си и децата си да се оправят с него и да лимитират следствията от него върху цялостното здраве на организма и имунната си система.

По отношение на физическата интензивност има малко различия в науката. Смята се, че умерената физическа интензивност е добра за имунитета, тъй като усъвършенства кръвообращението и оттова достъпът на имунни кафези и молекули до всички органи и тъкани в организма. Тежкоатлетите, обаче, могат да бъдат с подтиснат имунитет, което се дължи на разнообразни фактори.

5. Имуностимулатори и имуномодулатори, каква е разликата?

Имуномодулаторите са огромна група медикаменти, които повлияват имунната система - могат да я потискат, подтикват, модулират, допълват и така нататък Имуностимулаторите са такива субстанции, които усилват дадени функционалности на имунната система или усилват броя и % на избрани имунни кафези и имунни молекули. Имаме прекомерно малко медикаменти, които са същински имуностимулатори, а повече суплементи, които оказват въздействие върху имунните функционалности.

За да се избере съответен имуномодулатор/стимулатор, належащо е деликатно да се реши положението на детето, модела на боледуване (какви инфекции, какви причинители, какъв брой постоянно, кои органи и т.н.), с цел да се назначи подобаваща имуномодулация. Понякога се откриват дефицити или недостатъчности на витамини и минерали, които имат значение за имунните функционалности. Такива са да вземем за пример витамин Д и цинк. В тези случаи се предлага суплементация, с цел да се усъвършенства и работата на имунната система.

Важно е да сме добре осведомени по въпроси, свързани със здравето ни. Но също толкоз значимо е и да се доверяваме единствено на достоверни източници на информация и експерти. Д-р Великова отговори на някои от най-често задаваните въпроси по адрес на имунитета и по наличен и забавен метод. Както разбрахме от нея, с изключение на качествена и потребна храна, успокоение и прочувствена поддръжка, с цел да запазим децата си здрави и енергични, от време на време е добра концепция да включим в режима им и добавки, които поддържат имунната им система през цялата година. Именно това е задачата на Sun Wave Pharma при основаването на РиноСън и Имунис – два продукта, въодушевени от детското здраве и предопределени напълно и единствено за деца. Оборудвани с точната информация, нищо не може да ни спре да се превърнем в най-хубавата (и здрава) версия на себе си.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР