Имам космически кораби. Това написа в Twitter Илън Мъск преди

...
Имам космически кораби. Това написа в Twitter Илън Мъск преди
Коментари Харесай

А ти имаш ли космически кораби?

" Имам галактически кораби. " Това написа в Twitter Илън Мъск преди няколко седмици. Нямаше мотив - пусна го в личната си обществена мрежа, където може да са го прочели близо 400 млн. души. Два месеца по-рано по-рано Мъск съгласно няколко американски медии персонално е настоял логаритмите на Twitter да се трансформират по този начин, че неговите туитове да се виждат от допустимо най-вече хора. Той привикал инженерите от платформата със незабавно известие в 2:36 през нощта в неделя против понеделник след Супербоул - финала на шампионата по американски футбол, неудовлетворен от това, че неговият туит по тематиката е бил прочетен от 9.1 млн. души, а този на президента Джо Байдън - от 29 млн. Алгоритъмът бил незабавно изменен и в този момент към този момент той може да каже на 400 млн. души каквото си желае. Като цяло да прави каквото си желае.През последните години обществените мрежи концентрираха в себе си чудовищна власт. Промените, които те към този момент провокираха - в бизнеса, обществата и политиката, са големи. Ако огромната власт не се държи за ръка с огромна отговорност, нормално следват нещастия и фарсове.

" Имам галактически кораби. " Това написа в Twitter Илън Мъск преди няколко седмици. Нямаше мотив - пусна го в личната си обществена мрежа, където може да са го прочели близо 400 млн. души. Два месеца по-рано по-рано Мъск съгласно няколко американски медии персонално е настоял логаритмите на Twitter да се трансформират по този начин, че неговите туитове да се виждат от допустимо най-вече хора. Той привикал инженерите от платформата със незабавно известие в 2:36 през нощта в неделя против понеделник след Супербоул - финала на шампионата по американски футбол, неудовлетворен от това, че неговият туит по тематиката е бил прочетен от 9.1 млн. души, а този на президента Джо Байдън - от 29 млн. Алгоритъмът бил незабавно изменен и в този момент към този момент той може да каже на 400 млн. души каквото си желае. Като цяло да прави каквото си желае.

През последните години обществените мрежи концентрираха в себе си чудовищна власт. Промените, които те към този момент провокираха - в бизнеса, обществата и политиката, са големи. Ако огромната власт не се държи за ръка с огромна отговорност, нормално следват нещастия и фарсове.

Преди няколко седмици Мъск също по този начин провокира властелина на другата голяма мрежа - Марк Зукърбърг от Фейсбук, да се бият - на MMA среща на сцена пред аудитория. Дори се обсъждаше да го създадат в Колизея. После майката на единия им забрани и историята потъна след няколко демонстративни урока по какъв начин да се бият, които и двамата взеха.

Другият им конфликт обаче е на бизнес арената, откакто Фейсбук реши да пусне пряк съперник на Twitter - новата обществена мрежа Threads. Конкуренцията сред двете компании незабавно се трансферира и в персонална словесна престрелка. " Предлагам безусловно да си ги премерим ", написа Мъск в Twitter. " Трябва да изпратиш ракета в Космоса единствено с цел да го ядосаш ", посъветва Зукърбърг неговата брачна половинка Уенди.
Реклама
Това наподобява занимателно, само че оттатък този конфликт на егота тези свръхкомпании (заедно с Гугъл и Amazon) сега имат голямо значение, и то не толкоз поради размера на бизнеса им - обороти и облаги. Най-ценният им актив е голямото количество информация за хората, с която те разполагат, както и опцията им да въздействат на разнообразни процеси, в това число в политиката. Само си представете - Доналд Тръмп надали щеше да завоюва изборите без Twitter. Брекзит надали щеше да се случи без Фейсбук. Украинската войска надали щеше да се опълчва толкоз сполучливо на съветската без сателитния интернет на Starlink на Мъск.

Поредният рунд от конкуренцията сред Фейсбук и Twitter върна и фокуса върху бъдещето на тези компании, както и върху опитите те да бъдат контролирани, с цел да се защитят правата на потребителите и да се понижат дефектите от тяхната работа. Най-видимият резултат най-малко в Европа е, че тук новата Threads е недостъпна. Американската компания споделя, че това е поради " регулаторна неустановеност ", а повода са условията за отбрана на персоналните данни, въведени от европейския Закон за цифровия пазар. Между другото един от основните хора в Брюксел по тази тематика, наподобява, ще бъде новата българска еврокомисарка Илиана Иванова. Тя, на стадия, наподобява, че има късмет да поеме целия цифров сектор от Маргрете Вестагер, която евентуално също ще напусне предварително комисията. (Вижте.) В чия изгода обаче ще приключи това опълчване?

Когато преди няколко седмици Илън Мъск беше в Индия, беше признат от индийския президент. Когато беше в Италия - от италианската премиерка. Когато Бил Гейтс отиде в Китай, се срещна със Си Дзинпин. Живеем в изключително време - притежателите на софтуерните свръхкомпании са със статут на международни сили. Те към този момент са прекомерно огромни, само че не престават да порастват, а AI евентуално ще им даде нови, великански благоприятни условия. Тяхното бъдеще се вижда елементарно, тъй като отново ще са големи. Въпросът е какво ще става в близост.
Свързани публикации Боговете на лайковете са ядосани 14 юли 2023, 06:48 Европейските регулации се целят в американските колоси, само че може да не улучат 14 юли 2023, 06:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР