Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма!

...
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма!
Коментари Харесай

Домашна лютеница

Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или в случай че има, то са толкоз малко, че няма да влезнат в статистиката.:)
Домашната лютеница не излиза доста по-евтина от купешката, изключително в случай че си купуваш зеленчука. Предимство е, че знаеш какво има вътре в нея - без оцветители и консерванти, основано от твоите ръце - концепция, която ме радва изключително.

Често ви разхождам в спомените на моето детство, през днешния ден още веднъж ще го направя. (ако искаш ).

Всичко стартира от килера на баба. Там, в дребни буркани от детски пюрета, имаше домашна лютеница. Как, по кое време и къде я е правила не зная, тя живееше в панелен блок. Но лютеницата! Нея я помня, братовчедка ми също:) Двете постоянно молехме баба да ни отвори бурканче с лютеница. Майките на всички мои другарчета правеха лютеница също, постоянно излизаха с намазани филии пред блока, само че вкъщи лютеница не се правеше. Това бе и началото на един систематичен тормоз над моите родители " Искам домашна лютеница! ".

Някак си това съответства с едно необичайно решение на моите родители: да бъдем градинари. Така започнахме да вървим на " ранчото ", както му казвахме. Ранчото беше една градинка с изключително камениста почва, благосъстоятелност на колежка на баща. Та там, първите няколко години, майка бе решила, че би трябвало да посади 180 корена домати. Който е гледал домати знае... Изведнъж, като решат, че ще зреят, се хващаш за главата. Няма какво да ги правиш - бързо стартират да омекват (не е като днешния домат да стои 3 седмици и да не мръдне) От тези домати имаше и за консервиране, за сокове, и белени, и небелени, и цели, и на кубчета - да ти втръсне от домати (не и като ги ядеш).
Така заветно се оказа, че ще има и за... лютеница! (Аз победих)

Какви (млади) запалянковци (родителите ми). Такива големи тави, каквито се употребяват за изработката на лютеница нямахме и родителите ми ги взимаха от някъде. Машинка, която да отделя люспите от доматите също нямахме и отново се взимаше от някаква вуйна. Дърва се купуваха особено за случая от Топливо. Пиперът купувахме от бати " незнам кой ", който отглежда пипер, тъй като на нашето „ ранчо ” пипер не можеше да порасте – той си желае хубава почва. Въобще това беше връх на възторг, който за лютеницата търпя 3-4 години, а за " ранчото " 5-6 години.

Процедурата за изработка на лютеница бе следната:
Сваляне на буркани от тавана и измиването им. Измиване на доматите, нарязването им на едри части (с премахване на дръжките), смилането им посредством машинка. Измиване, разчистване от семки и печене на голяяяяма тенекиена кутия в междублоковото пространство. За и смилане на същата машинка. Следваше извиране на смлените домати (последните години започнахме да използваме доматено пюре, с цел да става по-бързо), по някое време като се сгъсти сместа се добавяше олиото и подправките.

Това, което бе особено за нашата фамилна рецепта, е че с изключение на пипер, домати, захар, сол и черен пипер добавяхме и кимион в лютеницата. Имахме едно месингово хаванче, в него баща счукваше кимионът и черният пипер. През по-голяма част от времето той бъркаше лютеницата, с дълга дървена лъжица, като понякога, даваше тази виновна задача на брат ми и по този начин до момента в който лютеничката се сгъсти.

Пълнехме бурканите (и с брат ми се омазвахме до уши от ядене), а след това ги варяхме в един огромен електрически котел на терасата (модерна работа). Следваше разпределение на бурканите сред мен и брат ми и няколко бройки - общи за всички. Запасите с лютеница, сходно на се пазеха гневно.

Днес и моят брат прави лютеница, по този начин както би трябвало да е, на теферич, с тенекиена кутия, дърва и тава, единствено:)
Продължава: Домашна лютеница -II част (рецепта)

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР