Има два варианта за спасяването на стенописа в болницата –

...
Има два варианта за спасяването на стенописа в болницата –
Коментари Харесай

Спасяването на стенописа на Емил Николов в Окръжна болница в ръцете на Министерство на здравеопазването

„ Има два разновидността за спасяването на стенописа в болничното заведение – единият е да бъде демонтиран и подложен на друго място, с цел да се вижда. Другият е препроектиране, само че това зависи напълно от Министерство на здравеопазването. То е оповестило публичната поръчка, която е с европейски средства. Избрало е изпълнителите – и проектантите, и строителния, и авторския контрол ”, сподели изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Пловдив ”  доктор Динчо Генев.
Прочетете още
Той се срещна с репортерите от медиите, които описаха за проблема с планувания за заличаване стенна живопис на проф. Емил Николов в някогашния стол и кафене на болничното заведение.  Както медията ни към този момент писа, пространствата ще бъдат трансформирани в приемна  на незабавното. На стената, където е експонирана творбата на преподавателя в Националната художествена академия, е планувано да бъдат отворени 5 прозореца. В същата зона ще има тоалетна за инвалиди и изолатор за заразноболни.

Директорът акцентира, че не е знаел за съществуването на произведение на изкуството в сградния фонд.

„ Когато поех болничното заведение, планът към този момент беше подготвен. След като го разгледах добре, открих, че в случай че бъде осъществен в този си тип, ще бъде отстранена цялата вентилационна система на кухнята, както и 3 хладилни камери. Веднага потърсихме контакт с Министерство на здравеопазването и оттова не отхвърлиха да бъдат нанесени корекции, само че в случай че ние поемем разноските. В този миг болничното заведение беше на загуба 18 млн. лв., само че ние намерихме средства и предотвратихме това да бъдат нанесени вреди за 300 000 лева ”, описа доктор Генев и добави, че цялата социална поръчка е сага, която си коства да бъде проследена.

Тя обгръща 28 незабавни отделения и 160 Центрове за незабавна здравна помощ в цялата страна. Оказва се, че от 2018 година до момента от 28 незабавни отделения са актуализирани и ремонтирани едвам три. Усвоените средства по европейско финансиране от 170 000 000 лева са едвам 84 млн. лв. и то в случай, че се осъществят всички стартирани поправки.

Д-р Генев дефинира новата приемна на незабавното поделение на болничното заведение като грандоманска –  няма го личния състав, който да обслужва всички заложени пространства. И тъкмо в това откри излаз. Да се отстранен част от тях, с цел да бъде избавен стенописът.

Проблемът е, че измененията в плана рестартират процедурата. Ще се изисква ново позволение за строителство и редица други административни процедури, а крайният период за осъществяването е 23 декември 2023 година

От цялата тази обстановка излиза, че Министерство на здравеопазването или ще би трябвало да подреди унищожаването на произведение на изкуството, или да поеме риска да финансира ремонта със свои средства, в случай че не бъде спазен крайният период.

Предстои да забележим какво ще разпореди ведомството.

Проектантите на новата приемна показаха пред медията ни, че когато експертите им са посетили обекта, стенописът е бил отчасти закрит от струпани мебели. Остава мистерия архитектът от строителния контрол за какво не е реагирал, в случай, че е видно, че творбата е подписана.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР