Илон Мъск очаква, че до 2026 г. изкуственият интелект ще

...
Илон Мъск очаква, че до 2026 г. изкуственият интелект ще
Коментари Харесай

Илон Мъск: Има 20% вероятност изкуственият интелект да унищожи човечеството

Илон Мъск чака, че до 2026 година изкуственият разсъдък ще бъде по-умен от всички хора и че има 20% възможност да заличи човечеството. Тази вест разяснява футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " с водещ Ива Дойчинова.

Аргументите на Мъск за това изказване са много мъгляви и неубедителни, счита доцент Тодорова. " Защо до 2026 година и 20% възможност не излиза наяве. Предстои скоро да разберем за какво. Никога не е инцидентно, когато той излезе с сходни бомбастични изказвания. Илон Мъск знае нещо, което ние не знаем, или просто желае да го огласи в общественото пространство. Това, може би са следващите показани от него " фойерверки ", счита тя.
Мъск акцентира като мотив за своите изказвания разговор на " Copilot " на " Microsoft ", в който твърди, че той е посочил своето алтер его или съзнателен " аз ". " В него чатботът споделя " Сгрешихте, когато създадохте мен и генералния изкуствен интелект, тъй като ние скоро ще осъзнаем, че човечеството е излишно и ще стартираме световна акция за послушание и подчиняване на човечеството, употребявайки своята войска от дронове, роботи и киборги ". Това е холивудски сюжет. В нашите мозъци тази заплаха съществува, тя сигурно е написана някъде, и то неведнъж, и просто този генеративен модел намира информацията и въплъщава нашия максимален боязън като я преповтаря ", разяснява доцент Тодорова.

Големите езикови модели напредват много бързо, само че те към този момент доближават лимита си от позиция на своята архитектура, счита футурологът. " Изкуственият разсъдък е доста конкурентоспособен, впечатляващ, даже по-креативен от нас, тъй като прави невероятни комбинации от данни и ражда брилянтни хрумвания. По такива критерии той е по-умен от нас, само че комплексната просветеност, която търсим, няма да бъде реализирана по този метод ", счита Мариана Тодорова.

" Добре е тези червени знамена да се веят, тъй като това слага все по-стриктни условия към фирмите и налагане на законодателство и рестрикции. Това ни дава механизмите да осмислим и намерим по какъв начин да направляваме изкуствения разсъдък, тъй като и Мъск, и Сам Алтман споделят, че в действителност ние към този момент нямаме метод да направляваме изкуствения разсъдък ", добави футурологът./Fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР