Илияна Йотова получи уверения на най-високо ниво от албанската държава,

...
Илияна Йотова получи уверения на най-високо ниво от албанската държава,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: България твърдо подкрепя Албания по пътя й към ЕС

Илияна Йотова получи уверения на най-високо равнище от албанската страна, че ще се организира транспарантно преброяването на популацията – доста значим за българската общественост миг, осведомиха от прессекретариата на президента.

" България застава напълно зад европейското бъдеще на Република Албания. Албания е значим фактор за сигурността и стабилността на този район, а и на цяла Европа. Европейското участие ще сътвори доста благоприятни условия за бъдещето на нашите два народа и две страни ". Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на срещите си в Тирана с президента на Албания Байрам Бегай, със заместител министър-председателя и министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку, с ръководителя на Народното събрание Линдита Никола, с министъра на вътрешните работи Таулант Бала.

Илияна Йотова акцентира, че поддържа метода на Европейски Съюз, че всяка страна би трябвало да върви съгласно личния си прогрес в преговорния развой. Вицепрезидентът напомни, че по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година България върна в дневния ред европейската вероятност на Западните Балкани.

Фокус в диалозите на Илияна Йотова беше идното броене на популацията в Албания – доста значим миг за българското национално малцинство. След формалното му признание през 2017 година това е първото броене. Вицепрезидентът благодари на албанската страна за положителното отношение към другите етнически общности и изрази вяра, че процесът по преброяването ще бъде транспарантен. Албанските управляващи увериха Йотова, че националното броене ще се организира съгласно най-високите европейски стандарти, със съблюдаване правата на всички етнически общности, в това число и българската.

Традиционно положителните и интензивни връзки на всички равнища бяха изтъкнати по време на срещите на вицепрезидента в Тирана. Обсъдени бяха опциите за задълбочаване на съдействието в редица сфери, съответно разширение на комерсиалния продан, осъществяване на редица инфраструктурни планове, предпочитан измежду които е завършването на Коридор номер 8. В региона на културата Йотова още веднъж сложи въпроса за основаването на национални културни центрове в двете столици София и Тирана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР