Икономистът в Норвежската централна банка доц. Пламен Ненов разказа за

...
Икономистът в Норвежската централна банка доц. Пламен Ненов разказа за
Коментари Харесай

Доц. Ненов: Регионалното икономическо неравенство води до политическо радикализиране

Икономистът в Норвежската централна банка доцент Пламен Ненов описа за проучване на икономическите неравенства. 

Повече от година би трябвало да работи един видинчанин, с цел да догони по приходи софиянци. Това демонстрира първият обширен отчет на Съвета за стопански разбори към държавното управление. За проблемите пред стопанската система служебното държавно управление реши да потърси помощта на нови специалисти, които да работят безплатно, уточни специалистът.

„ София пораства приблизително с 6% на година. Това е един впечатляващ растеж на Брутният вътрешен продукт, като се има поради, че през този интервал България пораства приблизително с към 4%. През 2000 година един човек, който получава междинна работна заплата във Видин, би трябвало да работи година и три месеца, с цел да получи междинната работна заплата в София. През 2019 година към този момент са две години ”, разяснява Ненов пред Нова тв.

Икономистът разяснява, че в западната част на Европейския съюз не се следят сходни районни разлики. „ В някои от източноевропейските страни обаче има такова раздалечаване, само че ние сме рекордьори. Процесът е доста забележим в Съединени американски щати след 2001 година, когато Китай влиза в Световната комерсиална организация. Много от промишлените производства в Щатите усещат конкуренция от китайските артикули и заетостта в избрани райони понижава ”, изясни той.

По думите му сходни районни разлики водят до политическо радикализиране на популацията. „ Започва политическа неустойчивост. В Щатите това се следи от президентските избори през 2016 година В Америка този проблем се взима насериозно ”, сподели още Ненов.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР