Икономическият съюз БРИКС в момента е в процес на създаване

...
Икономическият съюз БРИКС в момента е в процес на създаване
Коментари Харесай

БРИКС: Единната финансова система, която не разчита на долари

Икономическият съюз БРИКС сега е в развой на основаване на единна финансова система през 2024 година, която да улесни търговията в границите на блока, без да се употребява щатският $.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков разиска проекта като значима част от тазгодишното председателство на страната на колектива през 2024 година

През първите четири месеца на годината блокът поредно възприе приемането на цифрови активи. Това се оказа решаваща част от напъните му да заобиколи нуждата от американския $ при едностранни преводи. С въвеждането на единна платежна система този развой ще стане още по-рационален.

През 2023 година икономическият съюз БРИКС интегрира две основни начинания: разширение и дедоларизация. И двете хрумвания доближиха своята кулминационна точка на миналогодишната годишна среща на върха. По-конкретно, алиансът добави пет страни към редиците си, като в същото време твърдо възприе проектите за поощряване на локалните валути в интернационалната търговия.

Тези начинания обаче надалеч не са завършили, защото блокът ще продължи да се разраства и в двата аспекта. В рамките на проектите си за дедоларизация БРИКС разгласи, че през 2024 година ще създаде единна финансова система за търговия без долари. Това наподобява е една от основните елементи на председателството на Русия на алианса през тази година.

По отношение на финансовия фокус на Русия по време на нейното председателство Рябков съобщи, че “бяха прегледани няколко разновидността ”. Един от разработваните разновидности наподобява е “вариантът за основаване на платформа, която да сплоти финансовите системи ” на членовете на БРИКС.

Рябков назова това мост на БРИКС, в който страните ще интегрират “съществуващата система от цифрови валути на централните банки в страните от БРИКС ”. Освен това в границите на начинанието ще бъдат свързани “националните системи за финансови известия ”.

Освен това заместник-министърът на външните работи означи, че по-рано тази година се е състояла среща лице в лице. Това значи, че планът е бил включен в общите проекти за съдействие на БРИКС.

Подобна концепция би била от решаващо значение за осъществяването на проектите на БРИКС. По-конкретно, резултатът от нейната дедоларизация би се нараснал неимоверно доста посредством финансова система, която сплотява опциите за потребление на цифрови валути. Нещо повече, тя усилва натиска върху $, за който Съединени американски щати към този момент увериха, че няма да получи цифров аналог.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР