Идеята да се улавя“ въглеродния диоксид, отделян в атмосферата и

...
Идеята да се улавя“ въглеродния диоксид, отделян в атмосферата и
Коментари Харесай

Канадци обявиха, че имат ефективна технология да правят бензин от въздуха

Идеята да се „ улавя “ въглеродния диоксид, отделян в атмосферата и по-късно да се преработва в гориво не е нова. Тя е доста привлекателна, тъй като с изключение на производството на гориво, ще помогне да се забави и процесът на световното стопляне. Досега обаче, проблем беше високата цена. Направена по-рано оценка демонстрира, че директното хващане от въздуха на въглеродния диоксид би било прекомерно скъпо, към 600 $ на звук.

Сега обаче, канадската компания Карбон Инженеринг (Carbon Engineering), ситуирана в Британска Колумбия, разгласява обстоен разбор на разноските на пилотния си цех, който демонстрира, че нова технология може да отстрани въглеродния диоксид от атмосферата на цена от Щатски долар 94 до Щатски долар 232 на звук.

Формулата се основава на сюжет, при който електролизата, употребяваща източници на сила без въглерод, (например вятърна енергия), разгражда вода, с цел да обезпечи както О2, по този начин и водород, нужен за комбинирането му с уловения атмосферен въглероден диоксид, с цел да създава въглеводородни горива, като бензин и дизел.

Макар че звучи доста привлекателно, от компанията не включват в своята оценка инженерните разноски за превръщане на уловения въглероден диоксид в течни горива. Според американската Национална лаборатория за възобновима сила (NREL) електролизата, употребяваща вятърна сила, може да обезпечи водород на цена от към Щатски долар 4,50 на кг.

Много, доста жестоко пресмятане е, че в 1000 кг въглероден диоксид има към 270 кг въглерод. Въглеродът съставлява почти 86% от тежестта на бензина, а останалите 14% са водород. Така че един галон бензин, който тежи към 3,8 кг, съдържа 0,53 кг водород. Отново жестоко, ще са нужни към 50 кг водород за превръщане на 270 кг въглерод в 320 кг или 85 галона бензин. Според NREL, това би означавало цена от 3,75 $ за галон бензин получен от въглероден диоксид. Това са цифрите, предлагани от Carbon Engineering в техния разбор.

Компанията твърди, че огромната система за произвеждане на гориво от въздух, ще може да създава бензин с цена от към един $ на литър. Ще бъде забавно да се видят точните калкулации за пилотния цех за синтетични горива в бъдеще. За съпоставяне, цената на бензина в Калифорния е приблизително 3,70 $ за галон, а в Британска Колумбия се движи към 4,27 $ за галон (в щатски долари).

В същото време, смяната на климата може да се трансформира в важен проблем по-късно през този век. Дали технологията на Carbon Engineering за произвеждане на бензин от въглероден диоксид, извличан от въздуха, работи или не, тя демонстрира по какъв начин човешката досетливост и продължителният стопански напредък най-вероятно ще създадат множеството от проблемите, свързани с изменението на климата, управляеми, твърди изданието Reason.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР