И стомаха сит, и панталоните топлиНеобходими Продукти● свинско месо -

...
И стомаха сит, и панталоните топлиНеобходими Продукти● свинско месо -
Коментари Харесай

Стар боб с варено-пушено рагу

И стомаха утолен, и панталоните топли

Необходими Продукти

● свинско месо - 1.2 - 1 - 3 кг варено - пушено свинско рагу
● фасул - 500 г бял
● моркови - 2 огромни
● свеж лук - 5 връзки /2 глави кромид лук/
● чесън - 5 скилидки
● доматено пюре - 5 с.л. /3 домата/
● червен пипер - 1 ч.л. сладостен
● фалшификация за фасул - 2 с.л.
● джоджен
● олио - 5 с.л.
● сол - 2 ч.л.

Начин на подготвяне

Когато решите да готвите фасул, го сложете в купа с вода от предната вечер.

На другия ден изливате водата и с нова вода го слагате в тенджера на котлона, с цел да заври. След завирането изчаквате да поври 10-тина минути и отцеждате водата

Заливате боба с нова студена вода и щом заври, намалете силата на огъня до най-малко. Сложете 2-3 с. л. олио - да ври с него, тъй като става по-хубав.

Не слагайте въобще сол на този стадий, тъй като зърната ще си останат твърди и няма да се сварят. Оставете да къкри близо 1 час.

През това време запържете в останалото олио, като поредно добавяте морковите - на кубчета, чесъна - на филийки, пресните пера лук - на дребно и доматите - на късчета - най-после. Ако ще работите със остарял лук, го сложете нарязан на ситно, да се пържи след морковите и след това прибавете чесъна и доматите!

И в двата случая, преди доматеното пюре или доматите, поръсете аления пипер.

Разбъркайте след 2 минути за последно, преди да налеете при зеленчуците чаша гореща вода. Посипете подправката за фасул тук, при зеленчуците, а не в боба, и оставете да омекне всичко.

Ако нямате подправката, за боба е наложителен джодженът - свеж или изсъхнал, не се скъпете, нарежете листата от 1/2 връзка свеж или 2 с. л. изсъхнал джоджен. Задушавайте 15-тина минути, като разбърквате от време на време.

Когато изтече плануваното за варене на боба време, проверете дали зърната са омекнали. При подготвеност, прибавете разграниченото на части по прешленните връзки, пушено свинско месо. Излейте при боба и готовите зеленчуци. Внимателно разбъркайте и пробвайте на сол. Имайте поради, че готовите подправки съдържат сол, рагуто - също, и чак тогава сложете сол, само че първо единствено едната лъжичка.....

Оставете да клокне всичко дружно и изключете котлона.

Съвет: Големината на съда за готвене е хубаво да изберете по този начин, че равнището на ястието в него да НЕ е по-малко от два пръста под ръба на тенджерата. При малко количество в огромна тенджера, под затворения похлупак участва доста въздух, който унищожава витамините и се променя усетът на вложените артикули.

Ястията, подлагани на варене, са най-вкусни, когато се подготвят в по-малък съд.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР