И ма данни за обръщане тренда на пандемията, съотношението между

...
И ма данни за обръщане тренда на пандемията, съотношението между
Коментари Харесай

Д-р Златанов: Трендът на COVID пандемията се обръща

И ма данни за превръщане тренда на пандемията, съотношението сред новозаболели и постъпили в лечебните заведения е друго от предходните талази.

Това сподели на брифинг заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

„ Три са въпросите, които ще разясняваме. Първият е за зеления документ и спомагателните ограничения, вторият е за това дали имаме решение за издаване на зелен документ за хората, които са преболедували и издаване на същия на база антитела, и третият е за протиповоказанията за слагане на ваксина”, уточни Златанов.



„ По първия въпрос отчитаме, че зеленият документ работи добре на този стадий и дава резултат. Имаме данни за превръщане тренда на пандемията. Положителните тестванията на база 14 дни стартират да понижават. Съотношението сред новозаболели и постъпили в болница е друго в сравнение с в предходните пикове на пандемия. При повече болни имаме по-малко хора, настанени в лечебни заведения. Със зеления документ отчитаме, че работят доста действия, които при локдаун биха били спрени”, сподели Златанов.



„ Имахме в понеделник необятна среща с всички районни здравни инспекции. Впечатлението на всички тях е, че ограниченията се съблюдават, приема се документът и се прави организацията, тъй че той все още работи и дава резултат - стопира веригата на разпространяване на вируса. Много хора, които оставаха като скрита заболеваемост, в този момент се разрешава да бъдат диагностицирани в точния момент и изолирани”, разясни Златанов.



„ Търсим решение доста интензивно за документа с антитела. То ще бъде взето на база експертни мнения, а не политическо. Искаме да вземем мненията на всички експертни препоръки, опита, който имат някои страни в Европа и света, с цел да сме уверени, че в случай че вземем това решение, то ще бъде безвредно и няма да заплаши епидемиологичната конюнктура в страната”, сподели Златанов.

По отношение на противопоказанията на имунизациите против COVID-19 от здравното министерство показаха, че главното е свръхчувствителност на към някои от съставените елементи на имунизацията или помощните субстанции. В подобен случаи пациентът не би трябвало да се имунизира със съответния препарат.

Ваксинацията би трябвало да се отсрочи при съществуване на остро инфекциозно заболяване или обострено положение на хронични болести на сърцето, белия дроб или бъбреците.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР