И двамата кандидати за президент повториха позициите си по отношение

...
И двамата кандидати за президент повториха позициите си по отношение
Коментари Харесай

Българите, договорът от Преспа, идеологии, национализъм: Последният президентски дебат в РСМ

И двамата претенденти за президент повториха позициите си във връзка с преговорната рамка, предава кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие Маринела Величкова . Според Пендаровски тя е оптимално вероятната и е реализирана, откакто предходните условия на България, свързани с историята, които той назова " невъобразим исторически ревизионизъм " и езика, за който сподели, че е бил извикан на диалог, с цел да бъде уверен да одобри формулировката " формалните езици, съгласно конституциите на двете страни ", не са били признати от страна на Северна Македония.

" (ВМРО-ДПМНЕ) настояват, че нямало да трансформират европейската преговорна рамка, тя щяла да остане такава, каквато е. В подмяна обаче щели да изискат България да извърши решенията на Съда (за правата на човека) в Страсбург. Когато покажете на госпожата, че не може от 1957 година, когато е основан Европейски Съюз, до през днешния ден страна, която не е член да слага условия на държава- член на Европейски Съюз, което е писмеността във всички интернационалните организации и че предпочитана е солидарността сред държавите-членки, а не към тези, които не са членове на Европейски Съюз, тази госпожа просто върти очи и безусловно нищо не дава отговор ", съобщи след дебата на митинга на СДСМ Пендаровски, а в студиото попита Силяновска има ли поддръжка в Европейски Съюз за нейните хрумвания да бъде променено изискването за регистриране на българите в конституцията на страната.

Гордана Силяновска повтори мнението си, че откакто бъде образуван новият европейски парламент, ще се търси " по-различно пояснение на преговорната рамка ". Тя още веднъж съобщи, че " България не извършва решенията на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург, във връзка с регистрацията на сдружения на македонците в България " и " съдът би трябвало да бъде разхлабен, в случай че присъдите му не се извършват ".

" Когато ги попитате какво ще вършим с участието ни в НАТО, което те (ВМРО-ДПМНЕ) сами са вписали в програмата си като най-голяма полезност и с максимален принос за сигурността на Северна Македония, споделят, че ще почитат контракта от Преспа, само че в никакъв случай няма да споделят " Северна ". Ако дете в предучилищна възраст споделя това, ще се смеете. Когато един възрастен човек, академични учител, претендент за най-голям политически пост го каже, остава единствено да съжаляваш госпожата ", съобщи Пендаровски на заключителния протест на СДСМ, малко след дебата.

В студиото на Канал 5 Гордана Силяновска още веднъж уточни, че референдумът, който се организира в Северна Македония за смяна на името е несполучлив, че тя има право на персонално мнение, че няма да " смъква табелите пред институциите ", само че и изрично няма да употребява конституционното име на страната Северна Македония.

" Няма да употребявам " Северна ", ще забележим последствията ", съобщи Силяновска в отговор на репликата на Пендаровски, че по този начин ще наруши контракта от Преспа, с помощта на който страната е станала член на НАТО.

Политическата изразителност в страната в последните дни на акцията и мненията, че тя може да докара до междуетническа рецесия също беше обект на дебата.

" Не чакам междуетническа рецесия, без значение кой ще е на власт (след изборите), само че е несъмнено, че главният опозиционен политически индивид ВМРО-ДПМНЕ, който поддържа госпожата, се показва със мощна националистическа изразителност и е правилно, че има националистически провокации от другата страна (албанския политически блок), които не бихме желали да забележим след тридесет години самостоятелна страна ", сподели Пендаровски.

Силяновска реагира, че нито тя, нито ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски са националисти, нито са правили националистически изявления.

На другите спекулации в акцията, че е допустимо на втория тур на президентските избори да няма законовата изборна интензивност от над 40 % и двамата дадоха отговор, че не чакат това да се случи. Пендаровски съобщи, че няма желание да договаря с която и да било политическа партия за поддръжка, че се обръща към жителите и към момента има вяра, че може да завоюва вота на 8 май. Силяновска пък повтори тезата си, че в случай че на първия тур резултатът от гласуването е бил два пъти по-голям от този на Пендаровски, във втория тур чака разликата да е три пъти по-голяма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР