И Асен Василев скочи на добавките за пенсионерите. Той нарече

...
И Асен Василев скочи на добавките за пенсионерите. Той нарече
Коментари Харесай

И Асен Василев скочи на добавките за пенсионерите: Това е порочна практика!

И Асен Василев скочи на добавките за пенсионерите. Той назова тези 75 лв., които някои възрастни хора ще получат „ порочна процедура “.

„ Даването на добавки предизборно е порочна процедура. Тя дели пенсионерите на групи, в случай че човек има пенсия 527 лв., то няма да получи добавка, само че в случай че му е 524 лв., той ще получи 75 лв. добавка и тук се пита за какво? Защо разделяме пенсионерите, а не вършим трайно нарастване на техните пенсии? “, запита финансовият министър в оставка.

Той изясни, че от 2024 година от 1 юли е заложено в Закона за бюджета междинната пенсия да доближи 883 лв.

По думите му това е съвсем 100 лв. нарастване за всички пенсионери всеки месец.

„ Трайно нарастване, е това, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система “, добави Асен Василв.

Той сподели още, че е извънредно значимо да се каже, че „ нашите пенсионери имат достолепие и тези пари не са благодеяние “.

„ Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи – някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е извънредно порочна процедура, която се употребява, с цел да може пенсиите да се държат ниски “, безапелационен е съпредседателя на Политическа партия.

Той изясни и какво целят в неговото финансово министерство

„ Ние желаеме пенсиите да се усилва и те се усилват. 2009 година минималната пенсия е 136 лева 11 години по-късно, 2020 година, доближава 250 лева Малко над 110 лв. нарастване. 2023 година минималната пенсия към този момент е 523 лв.. Двойно нарастване. От 1 юли тази година са обезпечени средствата по бюджета на Национален осигурителен институт и минималната пенсия ще стане 580 лв.. Линията на беднотия за 2024 година е 526 лв.. Тоест пенсионерите, дори на минимална пенсия, от 1 юли ще получават съвсем по 50 лв. повече всеки месец, тъй като са си заслужили тези средства “, изясни още Василев.

Той разгласи, че под негово ръководство Министерството на финансите постоянно е било за трайното нарастване.

 „ Причината е много елементарна и може да бъде забелязана в динамичността на пенсиите в последните към 15 години “, сподели още той.

Както SafeNews писа отпускат Великденски добавки за 534 000 пенсионери

Това са най-нуждаещите се – пенсионерите под прага на беднотия. Те ще получат еднократна помощ от 75 лв. за Великденските празници. Новината заяви пресцентъра на Движение за права и свободи в формалната си Facebook страница. Там се споделя, че Движение за права и свободи и ГЕРБ–СДС са внесли промени в Закона за бюджета на ДОО, които плануват великденски добавки за пенсионерите под прага на бедността.

Националният застрахователен институт преизчисли служебно пенсиите на към 350 000 пенсионери, придобили застрахователен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите. Те ще бъдат по сметките на хората още този месец.

Преизчисляването ще обхване работещите пенсионери,получаващи трудови пенсии.

Те би трябвало да имат добит застрахователен стаж през миналата 2023 година И да не са подали заявление за преизчисляване до датата на актуалното служебно преизчисляване. Мярката стартира като изключителна по време на коронавирусната пандемия през март 2020 година, а година по-късно стана непрекъснато настояща. През предходната година служебно бяха преизчислени пенсиите на близо 336 000 работещи пенсионери.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР