Художникът Любен Зидаров, известен с десетилетната си работа в сферата

...
Художникът Любен Зидаров, известен с десетилетната си работа в сферата
Коментари Харесай

Известният художник и илюстратор Любен Зидаров почина на 99 г.

Художникът Любен Зидаров, прочут с десетилетната си работа в областта на живописта и илюстрациите на детски книги, е умрял на 99-годишна възраст.

Това оповестиха от Съюза на българските художници.

" На 3 януари 2023, година преди да навърши 100, умря Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките персони в региона на българското изкуство през миналото столетие. Любен Зидаров оставя удивително творчество в региона на илюстрацията и живописта, формирало усета на няколко генерации.

" Активен художник до последните си дни, той ни въодушевяваше с нестихващия си ентусиазъм да твори и опитва, с оптимизма и финото си възприятие за комизъм. Ще го помним. Поклон пред светлата му памет ", споделят от СБХ.



Роден във Велико Търново на 23 декември 1923 година, той приключва живопис при проф. Илия Петров през 1948, само че още като възпитаник рисува многочислени илюстрации и комикси за разнообразни вестници и списания.

През 1950 – 1970 рисува за детските издания вестник „ Септемврийче “ и списание „ Славейче “, основен художник е на издателство „ Народна юноша “ (1967 – 1970). Сред най-значимите му илюстрации са „ Приказки на Шехеразада “, „ Български национални приказки “, „ Островът на съкровищата “ на Робърт Луис Стивънсън, „ Подир сенките на облаците “ на Пейо Яворов, „ Морското вълче “ на Майн Рид, „ Том Сойер “ на Марк Твен, „ Приказки “ на Ханс Кристиан Андерсен, „ Приказки от целия свят “ на Николай Райнов.

През 2019 година той направи илюстрациите и за юбилейната поредност от книги за Хари Потър на издателство " Егмонт ", към която се оформи спор за " естетиката " на рисунките.

През 2022 Любен Зидаров беше почетен със званието лекар хонорис идея на Художествената академия в София.

Негов наследник е изкуствоведът Филип Зидаров.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР