Хрянът представлява многогодишно растение от семейство Кръстоцветни. Разпространението му у

...
Хрянът представлява многогодишно растение от семейство Кръстоцветни. Разпространението му у
Коментари Харесай

Кулинарна употреба на хрян

Хрянът съставлява многогодишно растение от семейство Кръстоцветни. Разпространението му у нас е много необятно. Той се открива както като плевел, по този начин и като обработен зарзават. Въпреки това към момента рядко участва в кулинарията на страната ни.

Полезният корен на хряна е източник на огромни количества витамин С, както и минерали като калий и калций. Поради тези си свойства още в древността е употребен за лекуване на стомашно-чревни болести и при настинка. Ядливите му корени се борят интензивно с бактериите в организма.

Корените на хряна могат да се намерят по пазарите целогодишно. Пресният корен се познава по бялата и плътна сърцевина. Той се бере към края на октомври и се съхранява в хладни пространства.

Друг вид е корените да се заровят в пясък или да се съхраняват настъргани на едро и смесени с оцет, сол, мед и малко олио. Лютивината на получената примес се смекчава, като се добави малко настъргана ябълка. Полученото при всеки случай е доста люто и от него се употребяват извънредно дребни количества.

У нас хрян най-често и съвсем само се прибавя при приготвянето на телешко варено или кисело зеле. Освен тези му приложения апетитният корен може да се влага в още редица кулинарни изкушения.

Той е прелестна фалшификация за всевъзможни месни супи и кебапи. Изключително добре се вписва във всевъзможни сосове, най-много за риба. Кореспондира добре с майонеза. Получената примес е подобаваща за гарниране на печени меса, варени риби, телешко варено и варени свински крачета. Най-добре е да се сервира със студени ястия.

 Хрян

Ароматът, който хрянът прибавя на всяко ядене, е характерен и несравним. Леко лютивият усет е единствено още един плюс. Подправката се прибавя най-после на приготвянето. Той не предстои на дълга термична обработка, защото тя погубва аромата му. Въпреки това за ястие се употребен пресните, сурови, варени или сушени корени на растението.

Хрянът може да се употребява при приготвянето на летни салати. Настъргани хрян и моркови, овкусени с лимон или оцет, са прелестна композиция за посрещане на летните вечери. Освен това хрян се употребява и за консервиране на зимни продукции.

При този случай се поставя цялото растение, дружно с листата. В някои страни листата от хрян се употребяват за завиване на сарми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР