Хрянът е пикантна подправка с вкус на горчица. Той става

...
Хрянът е пикантна подправка с вкус на горчица. Той става
Коментари Харесай

Как да отгледаме хрян в градината си

Хрянът е пикантна фалшификация с усет на горчица. Той става за разядка, защото подбужда апетита. Хрянът съдържа 16% въглехидрати, 3% азотни субстанции и малко мазнини. Той е потребен, тъй като съдържа доста минерали, соли и витамини измежду които са: калий, калций, желязо, витамин С (повече от лимоните), витамин А и витамини от групата В.

Хрянът се употребява необятно в националната медицина и при изработката на кисело зеле.

Отглеждането на хрян в персоналната градина е желателно. За задачата се употребяват резници с дебелина 1.5-2 см, които се приготвят през есента. Отрязват се в горния край хоризонтално, а в долния - напряко. Съхраняват се във мокър пясък на хладно място.

Засаждането им става края на зимата или през ранната пролет - по тъкмо края на февруари, началото на март. Засаждането става в бразди, които са на разстояние 50-60 см една от друга.

Страничните пъпки на резниците се отстраняват посредством потреблението на недодялан вълнен плат. С него се търкат резниците и по този начин падат пъпките. Оставят се пъпките на горния и долния край. Резниците се засаждат на разстояние 10 см една от друга и на 4 см под повърхността на почвата.

По време на вегетацията се подхранват с 1.5-2 кг амониев нитрат, 2-3 кг суперфосфат, 1.5-2 кг калиев сулфат за 100 кв. м.

През юли-август коренищата се откриват до основата им и се отстраняват страничните коренчета и вегетативните пъпки с помощна на вълнен плат. След тази процедура те още веднъж се заравят.

Прибират се през есента, когато коренът е достигнал дебелина 3 см. Хрянът се вади с права лопата. Страничните коренчета се почистват по познатия метод. Почистен хрянът се съхранява на снопчета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР