Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година (25

...
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година (25
Коментари Харесай

Роден е Христо Ботев

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година (25 декември 1847 година остарял стил) в Калофер, в фамилията на даскал Ботьо Петков (1815 – 1869) и Иванка Ботева (1823 – 1911). Съществуват и други хипотези за родното му място, които през днешния ден се отхвърлят от откривателите – че той е „ из Карлово “, както написа в едно публично писмо на Найден Геров, или че е роден в село Осен, както загатва самият Ботев в публикацията си „ Примери от турското правораздаване “.

Като народен бунтовник Ботев е последовател на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото коренно средство за разрешаване на националния въпрос той вижда единствено в революцията. Ботев ратува и за балканска федерация като средство, което би съдействало за разрешаване на националния въпрос на Балканите. Интернационалист по убеждения, Ботев пази правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, афишира се за радикалната революционна битка за сметка на „ просветителната “ идеология, срещу употребата на по-слабите в обществено отношение от страна на по-силните. Познава персонално редица съветски революционери от неговото време. Приятел е с известния съветски анархист и бунтовник Русел Судзиловски, който Ботев кани като доктор в четата.. Чете Хърбърт Спенсър, Чарлз Дарвин, Карл Маркс, Михаил Бакунин, Пиер-Жозеф Прудон и други
Роден е Андон Митов, български доктор
Андон Митов е роден в 1909 година в огромния български град Дойран, през днешния ден в рамките на Северна Македония. Завършва медицина в Софийския...
Прочети повече
Ботев е деятелен бранител на Парижката комуна напролет на 1871 година, макар че дейци на националното придвижване като Петко Славейков я осъждат. Според Велико Попов по това време той написа манифеста „ Символ-верую на българската комуна “, само че този документ е прочут единствено от дубликат на самия Попов и модерни откриватели като Илия Тодоров оспорват авторството на Ботев.

В вести, поместени в редактирания от Ботев вестник „ Знаме “, са изразени и остри позиции против Руската империя в подтекста на проблемите на сънародниците ни в съветската част на Бесарабия, където те са подложени на етническо пречистване.

Още от ХРОНИКИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР