Храната, която консумират космонавтите, скоро ще влезе в българската кухня.

...
Храната, която консумират космонавтите, скоро ще влезе в българската кухня.
Коментари Харесай

Храната на космонавтите влиза в кухнята на българина

Храната, която употребяват космонавтите, скоро ще влезе в българската кухня. Родната галактическа храна ще ни коства 5 лева

Само против 4-5 лв. на порция всеки българин ще може да се снабди с храна от галактическия рецептурник. Той се поддържа от Българска академия на науките от повече от 30 години. България е третата страна в света, която е почнала да създава такива храни. Сред тях се отличават супи, сарми, лютеница, боза, плодове и зеленчуци.

Продуктите за космоса са лиофилизирани – т.е. артикули, от които е изтеглена водата, с цел да станат галактически. Всеки, който желае да ги опита, може да си поръча такива от Института по криобиология и хранителни технологии.

Храните, предопределени за галактическото пространство, са авансово замразени, а по-късно и изсушени. Получени посредством сюблимация и лиофилизация, от тях се изтегля влагата, като в това време се резервират хранителната им стойност, минерали и потребни субстанции.

Космическата храна бе препоръчана на елементарни жители на Научно празненство в Музейко в София. Доц. доктор Илиана Начева, началник на лабораторията по лиофилизация и профилирани храни, в която се случва това готвене за галактическите условия и сътрудниците ѝ, предложиха на всеки искащ да опита образци от храната по време на междугалактическата си разходка.

В музея бе изложен поднос с изсушено (лиофилизирано) сирене, плодово мляко, ягоди, праскови, кайсии, сливи. Интересното е, че когато им се добави вода, продуктите връщат естествения си тип. Така да вземем за пример в порция сирене от 100 г след всички тези процедури остават едвам 10-15 грама. Всеки, който желае да си поръча този грамаж, би трябвало да заплати 4-5 лева От института разясняват, че цената може да варира според от поръчаните количества.

В момента най-честите потребители на лиофилизирани артикули са алпинисти и спортисти, на които им трябват храни с дълъг период на валидност. Когато една храна е минала през този развой на обработка, тя е годна до 5 години и повече.

В последно време към галактическия рецептурник се обръщат от ден на ден вегетарианци. Въпреки че България създава тази технология от години, все още зад орбита не ядат от родната галактическа храна, което принуждава експертите да търсят нови способи да употребяват уредите си за сушене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР