Хотелиерите по Черноморието у нас са притеснени, че летният сезон

...
Хотелиерите по Черноморието у нас са притеснени, че летният сезон
Коментари Харесай

Туристическият бранш настоява за отпадане на зеления сертификат за влизане у нас


Хотелиерите по Черноморието у нас са обезпокоени, че летният сезон е пред неуспех, поради условието за зелен документ за влизане в България.

Влизащите в страните, желани за летен туризъм - Гърция, Италия, Испания, Хърватия и Албания, би трябвало да дават годен дигитален документ за COVID-19.
Ако не разполагат с подобен – доказателство за преболедуване или годен PCR или бърз тест.

Единствено Турция, която не е в Европейския съюз, все още е отменила условието, само че единствено при влизане през сухопътна граница. При пътешестване с въздушен превоз представянето на документа остава.

След главен ремонт хотел на първа линия в Слънчев бряг е очаквал 150 туристи от Румъния за Великден, с които да започва и летния сезон. Част от тях анулират резервациите си.

„ На нас ни е извънредно значимо, извънредно значимо да се отстранен всички ограничавания. Тази неустановеност отдръпва туристите! “, споделя хотелиерът Румен Мончев.

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска организация конкуренция това лято ще е главно Турция. Там до дни се чака да паднат ограниченията и при пътешестване със аероплан.

„ Настояваме да бъде отстранен този документ! Настояваме здравното министерство да се вслуша малко в сектора! Сега одобряваме 150 000 украинци, без да се изисква документ и маски. А в един миг вземат решение да изискат документи от туристите - тези хора, които ще донесат и средства за националния бюджет и за всичко останало. Неразумно е това! “, споделя зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

„ Най-правилната тактика в тази ситуация е ние да следваме какво вършат нашите директни съперници, а в тази ситуация Гърция и Турция. Конкуренцията на дестинациите ще бъде доста гневна “, споделя туроператорът Христина Славова от Бургаска районна туристическа камара.

Засега здравните управляващи не дават знак, че са подготвени да трансформират изискванията у нас. Сертификатът за влизане е общоевропейско решение.

А хотелиерите упорстват и за ваучери за отмора за българските туристи, с които страната да компенсира растежа на цените.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР