Хората вършат работата си и живеят върху тънката земна кора,

...
Хората вършат работата си и живеят върху тънката земна кора,
Коментари Харесай

Накъде е тръгнал Северния магнитен полюс?

Хората правят работата си и живеят върху тънката земна кора, плаваща върху разтопена скали, а течното желязо в ядрото на Земята се движи от време на време по чудноват и променлив метод.

Това е проблем, тъй като придвижването на течното желязо основава магнитното поле на планетата. Векове наред компасите сочат „ на север “. Но въпросът е, че този север в последно време трансформира мястото си.

Учените следят (без да разбират), държанието на магнитното поле, а в този момент са решили да актуализират Световния магнитен модел, който е в основата на навигацията за корабите и самолетите през днешния ден.

Както оповестиха в списание Nature, актуализацията трябваше да бъде налична от 15 януари. Но моделът е създаден взаимно от Британската геоложка работа и Американската национална администрация по океаните и атмосферата, (NOAA), а държавното управление на Съединени американски щати не работи, заради липса на средства и спрян бюджет, поради разправиите на президента Тръмп с демократите от долната камара на Конгреса.

Уеб страницата на NOAA за Световния магнитен модел сега оповестява: „ Уебсайтът, до който се пробвате да достигнете, понастоящем не е наличен заради неналичието на бюджетни средства. “

Сегашното придвижване на Северния магнитен полюс към момента не провокира огромна рецесия, той постоянно се е движил нанякъде. След като учените стартират да наблюдават местоположението му през 19 век, той се реалокира от Канада към Сибир. (Северният магнитен полюс е непосредствен до, само че друг от Северния географски полюс, чието местонахождение се дефинира от оста, по която се върти Земята.)

През по-голямата част от 20-ти век, магнитният полюс се е движил с към 14-15 км на година. След това обаче, форсира придвижването си и през 90-те години на предишния век стартира да се движи с към 50 – 55 км на година.

Какво кара придвижването на Северния магнитен полюс да се форсира? Според учените това се дължи на струята течно желязо под Канада, която може би движи магнитния полюс към Сибир. В същото време е забавно да се означи, че Южния магнитен полюс въобще не се е преместил, написа Кярън Бигън, геофизик от Британската геоложка работа.

Освен придвижването на Северния полюс, учените са забелязали и поредност от загадъчни импулси в магнитното поле на Земята. Никой не може да каже какво ги предизвиква.

„ Нашите знания за това, което се случва в ядрото на Земята, са доста лимитирани “, споделя Арно Чулиат, геофизик в NOAA и Университета в Колорадо Боулдър. Световният магнитен модел, който изготвят, не може да изясни тези импулси и няма това за цел.

„ Самият обновен Световен магнитен модел е подготвен “, споделя Чулиат. „ Можем да го създадем наличен за консуматори за няколко дни. Само чакаме държавното управление да проработи “.

Практически това закъснение в Световния магнитен модел има значение единствено за тези, които понастоящем се занимават с навигация, изискваща огромна акуратност към Северния полюс. Колкото по-далеч сте от полюса, толкоз по-малка е грешката. Всеки, който гледа компаса в телефона си в Съединените щати или Европа, ще открие, че той е ориентиран на север с рационална акуратност.

Това придвижване на магнитния полюс обаче демонстрира какъв брой загадъчна е активността на вътрешната част на Земята и по какъв начин опитите за схващане на такива феномени изискват съдействие и непоклатимост, които може би не би трябвало да се одобряват за даденост, като се има поради личната непостоянна природа на човечеството.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР