Хората в Германия са известни с привързаността си към парите

...
Хората в Германия са известни с привързаността си към парите
Коментари Харесай

Защо германците складират над 12 милиарда германски марки?

Хората в Германия са известни с привързаността си към парите в брой. Дори след две десетилетия потребление на еврото, милиони монети от предходната им валута и немски марки се складират в чекмеджета, под дюшеци, в чорапи или са изгубени в канализацията. Стойността на закътаните пари е няколко милиарда.

Част от тях се обитават в домовете на носталгични германци или колекционери, друга част като като сувенир, носен от туристите през годините. Според някои специалисти страните, които в миналото са ги употребявали като аварийна валута, може към момента да държат от тях. Въпреки че тези марки към този момент не могат да се употребяват, могат да се обменят за евро.

Германските марки престанаха да бъдат законно платежно средство при започване на 2002 година, само че това наподобява няма значение. От 162,3 милиарда марки в обращение по това време, близо 7,5% от твърдата валута е в неопределеност, споделя.

По данни на централната банка на Германия Bundesbank в края на 2023 година 12,24 милиарда марки към момента са били в обращение. От тях 5,68 милиарда марки са в банкноти и 6,56 милиарда в монети. Всичко това е близо 6,26 милиарда евро.

Въпреки че парите от остарялата валута последователно намират пътя си към Бундесбанк, банката не се тормози от изчезналите пари. Миналата година над 90 000 души са предали над 53 милиона марки за 27 милиона евро, което е нарастване по отношение на миналата година. Две трети от общата стойност са банкноти, а една трета са монети. Най-много са били тези от Бавария, следвана от Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг.

Изглежда германците още обичат кеша - през 2021 година парите в брой са били най-често употребяваното средство за ежедневни разплащания в Германия, съгласно последното изследване за Bundesbank от института forsa.

Пари в брой към момента се употребяват за 58% от закупените артикули и услуги. Измерени в оборота, заплащанията в брой са единствено 30%, защото по-големите покупки и онлайн извършването на покупки постоянно се заплащат по различен метод.

Средната сума пари, която носят германците в портфейлите си е 100 евро. За една трета от хората парите в брой остават желано средство за заплащане съгласно forsa.

Според Буркхард Балц, който е член на борда на Bundesbank, чака скоро ще се появят повече от старите немски марки, изключително със промяна на поколенията. " Ще дойдат от наследени къщи и жилища, където има възможност да се намерят немски марки ", разяснява той пред осведомителната организация dpa през декември 2023 година

Какво се случва с парите, върнати в банката?

Книжните марки, които се озовават назад в централната банка се унищожават на място. Монетите се сортират и изпращат в един от петте немски монетни двора, където биват анулирани. След това металът отива в заводите за преработване на скрап, които го претопяват за други цели.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР