Хората, които са възпитани да се отнасят грижливо към здравето

...
Хората, които са възпитани да се отнасят грижливо към здравето
Коментари Харесай

Могат ли опаковките на храните да вредят на здравето?

Хората, които са възпитани да се отнасят грижливо към здравето си, ревизират наличието на храните върху етикетите на стоките в магазина, преди да закупят някой хранителен артикул.

Това е мярка, която може да защищити човек от потреблението на несъответствуващи храни. Съветът на всички експерти по здравословно хранене е да не се купува нищо с непостоянен генезис, т.е. без инструкции върху етикета какво съдържа.

Покрай тези ограничения хората съвсем в никакъв случай не си задават и различен въпрос - дали опаковката на храната, която купуват, е изцяло безвредна, и може ли това, в което е сложена някаква храна, да има нездравословно влияние върху здравето. На пръв взор не. Опаковката постоянно се отстранява преди консумация. Всъщност се оказва, че неглижирането на този въпрос може да има неприятни последствия.

 Могат ли опаковките на храните да вредят на здравето?

В опаковките се срещат химични субстанции с нездравословно въздействие върху мозъка. Този факт е открит от шведски учени от медицинския институт на град Карлбад. Те са изследвали главно бременни дами и резултатите са проследени във времето.

Проследените бременни дами са над 700, което ги прави представителна извадка. Те са били в първото тримесечие от бременността. От кръвните проби на доброволките са оценени наличните химически субстанции, съдържащи се в опаковките от пластмаса, в които са съхранявани употребяваните артикули от бременните.

Проверените субстанции са бисфенол А, пестициди, фталати и други. Известни са уврежданията, които те провокират. Бисфенолите да вземем за пример разрушават ендокринните жлези на индивида.

Изследването е траяло след раждането на децата на тези дами. Откритите високи равнища на химически субстанции в кръвта на майките са имали като резултат по-нисък коефициент на просветеност на децата им на 7-годишна възраст. Интересен факт е, че химикалите са се отразили по-силно върху момчетата, като най-тежко им е въздействал бисфенол А.

Тревога у учените са провокирали и резултатите от въздействието на останалата химия, която се намира в обилие в предметите от бита. Такива са пестицидите в антибактериалния сапун, както и някои фталати в козметиката. Всичко това демонстрира, че битката за чисти артикули ще бъде сложна, те са обсебили целия ни живот.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР