Хитинът в насекомите не е пригоден за храна на млекопитаещите.

...
Хитинът в насекомите не е пригоден за храна на млекопитаещите.
Коментари Харесай

Експерти: Насекомите в храните могат да причинят алергии, рак и автоимунни заболявания

Хитинът в насекомите не е приспособен за храна на млекопитаещите. Той е тип полизахарид, който е отличен канцероген и храна на раковите кафези. Това е причина за голям брой болести, оповестиха диетолози в обществените мрежи. Те разясняват вестта за включването на прахуляк от хвъркатите в хляба, тестените артикули и даже в алкохола, което породи оживени полемики в обществените мрежи. 

Хитинът, който ще бъде набутван в храната на хората е мудна и подла отрова, която ще докара до нови, незнайни и непредвидени болести, и в това, няма никакво подозрение, предизвестяват осведомени.
 
Спорната наредба на евробюрократите от Брюксел отприщи вълна от яд. 

„ Въпреки че има прекомерно малко оповестени данни по отношение на алергиите и вероятните анафилактични реакции, Комисията на Европейски Съюз счита, че не е належащо да се записват характерни условия за етикетиране по отношение на вероятните алергични реакции. Съществува обаче огромна възможност тези, които имат алергии към ракообразни, мекотели и прахови акари, също да получат алергични реакции при консумация на артикули с добавени домашни щурци “, разясняват радетелите за здравословно хранене. 

Според тях решението да ядем щурци е взето от брюкселски бандити. 

Диетологът проф. Донка Байкова също разяснява включването на насекомите в питателните артикули, като посочи, че те съдържат хетин. „ Това е съставна част на тяхната конструкция, само че е мъчно смилаем и понижава усвоямостта на персоналните хранителни субстанции. Има си някакви метаболитни стероиди, които също са рискови за здравето “, съобщи тя пред Нова телевизия. 

„ Често тези инсекти, които са свободно живеещи, употребяват червеи, имащи пестицидни останки. Това се чака да бъде импортирано в човешкото тяло “, добави тя. 

" Наистина инсекти се употребяват доста от дълго време за храна. Има доста страни, над 100, които обичайно ги употребяват и в този момент се търси и в Европа сходно приложение на този тип храни ", съобщи известната диетоложка. 

„ Да. Насекомите се потребни, те имат доста добър химически състав и хранителна стойност. Има и инсекти, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е сходен на този на месата, на млечните артикули. Насекомите имат доста витамини и минерали. Те са добър източник на макро и микроелементи, на калций, на желязо и на селен. Има витамин Б12. Може да се употребява от веганите. Растителният свят е безпаричен ”, добави Донка Байкова.

Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни болести, акцентира тя. 

„ От 20 години се търсят нови храни – източници и на белтъци, и на положителни други възможности на обичайните артикули, тъй като популацията на Земята се усилва прогресивно, а обработваемата земя и водните площи остават същите. Очаква се до 2050 година броят на хората още да нарасне – близо 10 милиарда души, т.е. с още 2 милиарда да се усилят човешките същества “, съобщи проф. Байкова. 

„ Сега има компютърни стратегии и едно хапче да ни засища, само че няма да влезе в приложимост, тъй като кухинния орган – стомаха има размер 1,5 литра, а червата 7,5 л. С едно хапче надали те ще могат дълго да изтраят “, разяснява тя.

Борислав Ананиев от Асоциацията на производителите и преработвателите на инсекти пък показа, че е надалеч от мисълта да напомпва колбаси с инсекти. „ Аз не ги хапвам и няма причина да карам някой различен да се храни с тях, само че тези хора съществуват. Те се хранят с инсекти. Не утвърждават убиването на животни и с развъждането им. Минали са към този протеин “, добави той.

Експертът разкри, че от един кг фураж се получава към 400 грама артикул – живо тегло инсекти. 

„ Ние нямаме право да произвеждаме за хора, а за екзотични животни. Само три компании търгуват на европейския пазар “, посочи той.

Съгласно европейските условия всеки алерген, каквато е и тази съставна част, би трябвало да е подчертана в удебелен шрифт, подчертана и/или в курсив, сходно на млякото, пшеницата, яйцата, соята и други.

Не било правилно и изказванието, че Европейският съюз " без проучвания и безусловно силово " постанова на потребителите да ядат инсекти. Европейската комисия е разрешила потреблението на прахуляк от домакински щурец, създаван от съответна компания, написа Флагман.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР