Химик и експерт по токсикология са били изпратени в Истанбул

...
Химик и експерт по токсикология са били изпратени в Истанбул
Коментари Харесай

Саудитски химик и токсиколог заличавали следи от убийството на Кашоги

Химик и специалист по токсикология са били изпратени в Истанбул девет дни след убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги, с цел да се отърват от натрупа и да заличат доказателства, написа турският в. " Сабах ".

На 11 октомври в Турция е дошъл екип от 11 души, измежду които и двамата експерти. Тяхната цел била не изясняване на събитията, а прикриване на доказателствен материал. Двамата останали до 20 октомври в Турция, където били отседнали в първокласен хотел в квартал Бешикташ. Те обаче непрекъснато ходели до консулството на Саудитска Арабия, предава Българска телеграфна агенция.

Смята се, че турските следователи са били позволени да претърсят постройката на консулството и резиденцията на консула едвам откакто доказателствата били прикрити, а трупът - отстранен. Обиските бяха осъществени на 15 и 16 октомври в постройката на дипломатическата задача и на 17 октомври в къщата на консула. 17 октомври е и датата, до която химикът и токсикологът от саудитския екип " разчистват " двете здания.

Проф. Шевки Сьозен от катедрата по правосъдна медицина към Медицинския факултет на Истанбулския университет счита за доста евентуална версията, че саудитските специалисти са пристигнали, с цел да заличат доказателства за закононарушението. Той позволява, че тяхната цел може да е била както да разтворят натрупа в киселина, по този начин и да почистят региона от телесни течности, разпръснати при убийството.

Журналистът Джамал Кашоги, който подлагаше на критика управляващите в Рияд, е бил погубен при посещаване в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Главният прокурор на Истанбул съобщи, че Кашоги е бил удушен, незабавно откакто е влезнал в консулството, а по-късно тялото му е било разчленено и унищожено.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР