Хавлиените кърпи са част от ежедневния ни хигиенен ритуал, но

...
Хавлиените кърпи са част от ежедневния ни хигиенен ритуал, но
Коментари Харесай

Микробиолог препоръчва хавлиените кърпи да се перат след три използвания

Хавлиените кърпи са част от ежедневния ни хигиеничен обред, само че съгласно американски микробиолог в случай че не ги сменяме постоянно, те могат да провокират проблеми, заяви   “Business Insider “, представен от Българска телеграфна агенция.

“Често ” съгласно проф. Филип Тиърно от Нюйоркския университет значи да ги сменим и изперем откакто ги използваме три пъти. Причината е, че по тях се натрупват бактерии, гъбички, мъртва кожа, фекалии, урина. Те не изчезват, даже и хавлията да е изсъхнала изцяло.

“Идеята е да бъдем рационални и да сме осведомени. Влажната хавлия е като разплодник. Ако тя мирише, без значение на какво, се развъждат микроби. Решението е прането ”.

Дали микробите по хавлиените кърпи са нездравословни, или не, е мъчно да бъде преценено. Повечето микроорганизми в семейството са безобидни. Ако кърпата се употребява от няколко души обаче, рискът е по-голям, тъй като по този начин хората влизат в контакт с организми, които не са им свойствени.

Хавлиените кърпи са идеална среда за микробен живот. Те са влажни, топли, има О2, а мъртвите кожни кафези са отлична храна.

Човешкото тяло също е идеална среда за микроорганизми и по тази причина ние развъждаме към трилион бактерии през живота си.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР