Хамелеоните са малки влечуги, които повечето хора намират за особено

...
Хамелеоните са малки влечуги, които повечето хора намират за особено
Коментари Харесай

Хамелеони с характер

Хамелеоните са дребни влечуги, които множеството хора намират за изключително симпатични. Съществуват към 160 типа хамелеони, като съвсем половината от тях живеят на остров Мадагаскар. Любопитно за тях е, че имат 360-градусово зрение и могат да виждат в две направления по едно и също време. За сметка на това обаче слухът им е доста едва развъртян.

Някои хамелеони са фамозни със способността си да трансформират окраската според от фона на околната среда. Целта е да се слеят с нея и да останат незабележими. Да, те в действителност владеят до съвършенство майсторството на мимикрията. Между зелените листа да вземем за пример хамелеонът придобива зеленикав нюанс, само че в случай че бъде комплициран върху кафяви листа или голи клончета, той последователно покафенява. Не е необичайност хамелеоните да се отглеждат и като екзотични домашни любимци.

Знаете ли обаче, че съгласно някои учени хамелеоните трансформират цвета си не според от средата, в която попадат, а под въздействие на настроението, в което се намират. Като друга допустима причина показват температурата на въздуха. Под влияние на мощни страсти те трансформират и размера си. Развълнувани или уплашени от нещо, хамелеоните се подуват, с цел да усилят размера си и да наподобяват по-големи.

Спящият хамелеон не може да трансформира цвета си. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР