Хакерската група BG Elves публикува данни от договарянето между Русия,

...
Хакерската група BG Elves публикува данни от договарянето между Русия,
Коментари Харесай

Нов теч на данни за Турски поток: Коя е Синтера и как руснаците поеха проекта на ръчно управление

Хакерската група BG Elves разгласява данни от договарянето сред Русия, България и арабския консорциум " Аркад " за построяването на газопровода " Турски поток ".

разказва цялата скица, с която руснаците са се внедрили в " Аркад " и са поели цялостен надзор върху плана, с ангажимента, че " Булгартрансгаз " няма да скапва контракта и да организира нова социална поръчка за обект, струващ 3 милиарда лв..
" Отчитайки финансовите проблеми на компания " Аркад " и нейните акционери, както и неудовлетворителния прогрес в реализацията на плана, на 14 октомври 2019 година по време на визитата на Президента на Руската федерация Владимир Путин в Саудитска Арабия беше кардинално в съгласие предаването на контрола върху плана от Консорциум " Аркад " на съветската страна в лицето на компанията " ТМК ". " Като развиване на посочените договорености, на 18 ноември 2019 година беше подписано обвързващо съглашение за ръководство на плана сред консорциум " Аркад " и компанията " Поларсон ", се споделя в документа, пуснат от BG Elves дружно с прословутата " пътна карта ", която е подписана от Теменужка Петкова през 2017 година в Русия с " Газпром ".
" Поларсон " поема ангажимент да заплати десетки милиони долари на " Аркад " (50 или 77 млн. съгласно другите посочени суми в изтеклия документ) за поемането на надзор над плана " Турски поток ", като подсигурява, че разполага с финансиране за завършването му.

" Аркад ", на собствен ред, се съгласява да назначи на основни позиции в консорциума лица, номинирани от " Поларсон ", да им издаде компетенции и да разкрие на " Поларсон " цялата информация за плана. Забранено е тези компетенции да се отдръпват.

Ако питате ГЕРБ - " Аркад " е бил строителят на така наречен " Балкански поток ". Това беше обяснението на Делян Димитров, член на УС на " Булгартрансгаз " и брачен партньор на PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Когато домът им беше обискиран при прословутата акция на Министерство на вътрешните работи, приключила с няколкочасов арест на Борисов, Арнаудова и Горанов, се оказа, че Димитров.

Досега Министерството на енергетиката, " Булгартрансгаз ", както и от подписалата пътната карта Теменужка Петкова не са коментирали данните от документите - нито удостоверяват, нито отхвърлят информацията от лийкнатите документи.

В документа категорично се декларира, че " съветската страна в лицето на " Поларсон " получава надзор над плана на равнище общоприет реализатор на " Булгартрансгаз " без смяна на страните по контракта за строителство на тръбата, т.е. без осъществяване на нова социална поръчка от " Булгартрансгаз " за реализатор.

" Поларсон " е късото име на " Polarson Investment System Limited ", която е офшорна компания, записана в Кипър.

По данни на BIRD - тя е обвързвана със глобения съветски предприемач Дмитрий Пумпянский, който има ТМК ( " Тръбно-металургична компания " ).

От документа, лийкнат от BG Elves, се вижда по какъв начин ТМК и " Поларсон " се показват като бенефициенти на директно или заемно финансиране от " Газпром " и " Газпромбанк ", с цел да могат да довършат " Турски поток ".

Графиката е от изтеклите файлове, преведена е от съветски на български език. ЕРС е договорът за инженеринг, планиране и строителство сред " Булгартрансгаз " и " Аркад ".



Руснаците разказват и по какъв начин цената на разноските по плана може да скочи съвсем двойно поради евентуалните опасности - да вземем за пример преустановяване на контракта поради съществено закъснение, което ще докара до задължаване за връщане на задатъка и санкция от 30% от цената му (над 300 млн. евро).

В документа са разиграни и две схеми за финансирането. Опция 1 допуска парите да се обезпечат като държавно-гарантиран (от Русия) заем за " филиал в България на " Поларсон ".

Търговският указател демонстрира, че от април 2017 година до май 2020 година " Поларсон Инвестмънт Систем Лимитед " (Кипър) е едноличен притежател на записаното в България сдружение " Синтера Инвестмънт Систем ".

Компанията е основана през 2006 година и през цялото си битие е благосъстоятелност на разнообразни кипърски офшорки. Негов шеф е Дмитрий Опарин, който едвам през 2022 година е заменен от български жител на име Дмитрий Иванов Аврамов.

Проверка на BIRD демонстрира, че през 2023 година " Синтера " е включена в листата на огромните длъжници на Национална агенция за приходите с размер ан неуредени отговорности над 353 000 лева



Опция 2 е " Газпромбанк " или " профсъюз от интернационалните банки " да даде заем на българската " Булгартрансгаз ", а тя да го обслужва с приходите си от превозването на газ.



През 2019 и 2021 година " Булгартрансгаз " взе два огромни заема, с цел да се разплати с формалния строител на газопровода " Аркад ".
Първият беше за 200 млн. евро, получен от група банки - " Ситибанк Европа ", " ИНГ Банк ", " Уникредит Булбанк " и с Международната банка за икономическо съдействие (регистрирана в Русия, в нея България към оня миг също има част от капитала).Вторият заем е за 156,5 млн. евро - в тази ситуация от " Уникредит Булбанк ", " Юробанк ", държавната Българска банка за развиване, Банка ДСК, Обединена Българска Банка и Търговска Банка Д.
През октомври 2021 година КЕВР откри, че всички контракти на " Булгартрансгаз " по плана са сключвани без авансово уведомяване на регулатора - включително за банковите заеми.

В изтеклия документ от 2019 година се показва " договорна скица за реализация на плана, в която се вижда, че " Поларсон " взема заем от " Газпромбанк " и от " Газпром " през " ТМК`, което дава като заемодател на " Аркад " - т.е. на практика самичък на себе си, защото управлението на арабския консорциум към този момент се упражнява от съветски представител.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР