Грузинският парламент прие в сряда на второ четене аналог на

...
Грузинският парламент прие в сряда на второ четене аналог на
Коментари Харесай

Руският закон: протести разтърсиха Тбилиси

Грузинският парламент одобри в сряда на второ четене аналог на съветския закон за  " задграничните сътрудници ".

Това се случи на фона на масови митинги против законопроекта в Тбилиси през последните две седмици, в които се включиха десетки хиляди хора.
 Снимка АП/БТА

Протестиращите назовават законопроекта " съветския закон ", защото прилежаща Русия употребява сходни законови ограничения против самостоятелни новинарски медии и организации, които подлагат на критика Кремъл.

150-те депутати от грузинския парламент утвърдиха закона на второ четене с 83 (от 150) против 23 гласа, отбелязва Асошиейтед прес.

Необходимо е трето и дефинитивно гласоподаване в Народното събрание, с цел да може той да може да влезе в действие. Грузинският народен представител Иракли Кобахидзе заяви пред медиите, че чака това дефинитивно гласоподаване да се случи в средата на май.

Законът ще изисква медиите и некомерсиалните организации да се записват като " защитаващи ползите на непозната мощ ", в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Миналата година ръководещата партия " Грузинска фантазия " отдръпна сходно предложение предходната година след многохилядни митинги.

Сега от " Грузинска фантазия " споделят, че законът има за цел да увеличи прозрачността на неправителствените организации и битката против по този начин наречените от нея " псевдолебирални полезности ", налагани от чужденци.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи несъгласие, в случай че законът бъде публично признат на трето четене, както се чака. Правителството обаче има нужният брой гласове, с цел да отхвърли ветото.

Отношенията сред Русия и Грузия са комплицирани и бурни от разпадането на Съветския съюз при започване на 90-те години на предишния век. През 2008 година двете страни водиха къса война. В резултат Москва получи надзор върху около една пета от грузинската територия, по-голямата част от която беше завзета по време на тази война. Вследствие на това Тбилиси прекъсна дипломатическите си връзки с Москва, а въпросът за статута на районите продължава да бъде главен проблем с Москва, макар че връзките ненапълно се усъвършенстваха.

Грузия се причисли към интернационалните резолюции, осъждащи съветското навлизане в Украйна, само че също по този начин се трансформира в съществена дестинация за руснаците, бягащи от военната готовност и политическите репресии. Дори в ръководещата партия на Грузия се следи вътрешно напрежение във връзка с съседката ѝ, отбелязва АП.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица Тбилиси, където полицията употребява водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати за разпръсване на митинги против закона за " задграничните сътрудници " и прикани страната да не се отклонява от пътя към Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР