Групи любознателни ученици от гимназиялен курс и техни преподаватели от

...
Групи любознателни ученици от гимназиялен курс и техни преподаватели от
Коментари Харесай

Център за компетентност ХИТМОБИЛ“ в помощ и на образователния процес в училище

Групи любознателни възпитаници от гимназиялен курс и техни преподаватели от Национална природо-математическа гимназия " Акад. Любомир Чакалов "  и от 91 НЕГ " Проф. Константин Гълъбов " бяха на посещаване в Централен комитет " ХИТМОБИЛ " на 7 декември 2023 година във връзка Деня на отворените порти на водещата организация ИЕЕС-БАН.

В поддръжка на изучаваното по химия и физика те получиха знания за главните електрохични системи за сила - акумулатори, суперкондензатори и горивни кафези, срещнаха се с способи, уреди и съоръжения за тяхното изпитване, показани им бяха и някои съществени способи за разбор на материали и съответната инсталация, с която се реализират. Научиха и за стремежите на учените за рационализиране на такива системи за реализиране на зелена сила в промишлеността, превоза и бита.

Лаборатория 1 " Батерии " на Централен комитет " ХИТМОБИЛ ", отвори порти, с цел да видят посетителите специфичните условия за подготовка на материали, и по какъв начин се реализира асемблирането и изпитването на литиеви кафези за акумулатори, суперконданзатори и оловни батерии.
 Снимка 645765
Лаборатория 3 " Водород и горивни кафези " на Центъра, в чието съоръжение са включени съвременни рентгенов дифрактометър, порометрична инсталация и сканиращ електронен микроскоп, даде опция да бъдат разяснени образно устройството и правилото на работа на съответните апарати и да бъде демонстрирано по какъв начин се работи с тях.

Ученици и преподаватели с огромен интерес се срещнаха с това, какво има под капака на първия регистриран в страната водороден електрически автомобил, като в паралел бе правено и съпоставяне на неговото устройство с това на електрическия автомобил на акумулатори - возила налични за демонстрационни цели посредством Централен комитет " ХИТМОБИЛ ".
 Снимка 645767  Снимка 645766
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР